15.
2005.03.27. 20:09
Zöldséges májgaluskaleves
Zöldséges májgaluskaleves
Hozzávalók: 15 dkg borjú-vagy sertésmáj, 1 egész tojás, 1 lapos evőkanál liszt, kevés zsemlemorzsa, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 1 darabka zeller, 1 kisebb karalábé, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, pár szem egész bors, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát és a fehérrépát karikára vágjuk, a zellert és a karalábét felkockázzuk. A konyhakész hagymát megmossuk, apróra vágjuk, és előhevített olajon világosra fonnyasztjuk. Rátesszük a többi zöldséget, együtt pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel, beleteszünk pár szem egész borsot, sóval ízesítjük, és lassú tűzön főni hagyjuk. Ha van a mélyhűtőben húsról lekerült csont, azt is a levesbe tehetjük. A borjú vagy sertésmájat ereitől megszabadítjuk, összevágjuk, kétszer ledaráljuk, kevés reszelt hagymát, törött borsot, sót, 1 egész tojást, 1 kanál lisztet, kanálnyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A májat galuskaszaggatón a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. A májgaluska, akkor főtt meg, amikor feljön a leves tetejére.
|