7.
2005.03.26. 19:52
Magyaros palócleves
Magyaros palócleves
Hozzávalók: 80 deka lapocka (bárány), 1 dl olaj, 3 fej vöröshagyma, 50 dkg tisztított burgonya, 50 dkg mirelit zöldbab, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy doboz tejföl, 3 dl asztali fehérbor, 1 citrom, édes-nemes paprika, köménymag, piros arany, liszt, 2 liter húsleves (kockából), só
Elkészítés: A lapockát megmossuk, a hártyáit lefejtjük, és apró kockákra vágjuk. Felhevített zsiradékra megtisztított, megmosott és finomra vágott vöröshagymát szórunk, és aranysárgára pirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, és a köménymaggal, késhegynyi piros arannyal, édes-nemes paprikával együtt a hagymához adjuk. Rátesszük a kockákra vágott lapockát, megsózzuk, és fedő alatt fél óráig pörköljük. Időnként felengedjük kevés húslevessel. Miközben a hús fő, megtisztítjuk a burgonyát, a mirelit zöldbabbal együtt a pörkölthöz adjuk, és felengedjük a maradék húslevessel. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és mérsékelt tűzön puhára főzzük. A tejfölt liszttel kikeverjük, és az asztali borral együtt a forró leveshez adjuk. Egyet forralunk rajta, a tetejét meghintjük az előre elkészített finomra vágott petrezselyemmel, csepegtetünk bele citromlevet, és házilag készített csipetkével tálaljuk.
|