Friss lehellet, hófehér fogak, csábító mosoly. A szépséged egyik legfontosabb "alkotója" az ápolt fog. Most megtudhatod, hogyan érheted el mindezt!
1. Szájöblítés
Legjobb módszer a baktériumok ellen: reggelente öt percig öblögess egy teáskanálnyi szezám- vagy napraforgóolajjal. Ezt a módszert az indiaiak találták fel.
2. Tisztítás
A fogkrémben lévő fluor nemcsak a szuvasodást előzi meg, de az esetlegesen károsodott fogrészek felépülésében is segít. Az összetevőktől függően megelőzik a baktériumok és a lerakódások képződését. Óvatosan viszont a fogfehérítő krémekkel! Olyan részecskéket tartalmaznak, amelyek károsíthatják a fogzománcot.
3. Kefekötő
A legideálisabb, ha kisfejű vagy keresztsörtéjű fogkefét választasz. Az ilyen típussal könnyedén elérheted a hátsó fogakat is. A sörték legyenek lekerekítettek, nehogy megsértsd a fogínyt. Az igazi fogguruk az elektromos fogkefére esküsznek. A percenkénti 3800 fordulattal szemben semmi esélye a lepedéknek és lerakódásoknak.
4. Friss lehellet
A szájvizes öblögetés a frissítés mellett a szájszag ellen is hatásos módszer. A fluortartalmú szájvíz erősíti is a fogakat, némelyek pedig védelmet nyújtanak a fogszuvasodással szemben. Természetes alternatíva: édeskömény rágcsálása, vagy zsályatea fogyasztása.
5. Fogselyem
Néha a fogközökben is megbújik egy kis ételmaradék, amitől kellemetlen lesz a lehellet, illetve megindulhat a szuvasodás. Ebben az esetben jó szolgáltato tesz a fogselyem. A selyemszál két végét csavard a két mutatóujjra és finoman húzogasd át a fogközökön. Ha a rések nagyobbak, használj speciális szalagot vagy fogpiszkálót.
6. Rágcsáló
Két fogmosás közt rágj cukormentes rágógumit. Az ebben rejlő anyagok kimondottan pusztítják a baktériumokat. A rágásnak köszönhetően fokozódik a nyáltermelés, ami szintén jó a baktériumok ellen. Persze a sok jó módszer nem azt jelenti, hogy meg lehet úszni a rendszeres fogorvosi ellenőrzést: félévente egyszer érdemes sort keríteni rá.
7. Erős csontok
A kálcium erősíti a csontokat, a fogaknak pedig építőanyaga. Sok kálciumot tartalmaz például a petrezselyem, a sajt, a zsázsa, a csipkebogyó, a tej vagy a káposzta. Ahhoz, hogy az ásvány beépüljön, D-vitaminra van szükség, amit UV-sugárzás hatására a szervezet maga is képes létrehozni. |