Receptek : Diós kalácskoszorú - E.Margit |
Diós kalácskoszorú - E.Margit
E.Margit receptje://gportal.hu/gindex.php?pg=7240964
"Hozzávalók:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok) (4 evőkanál vagy 10 dkg cukor)
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő
10 dkg cukor = 0,6 - 0,7 dl folyadékkal, tehát, ha cukorral csinálja valaki a receptjeimet, akkor ennyivel kevesebb összfolyadékot tegyen a tésztába.
Töltelék:
30 dkg darált dió
2 dl tej
1,5 dl rum
kevés reszelt citromhéj és citromlé
2 kk édesítőszer vagy 10 dkg cukor
15 dkg mazsola
Az egészet felfőzni, majd félretenni hűlni.
A tésztát a gépben megdagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A tésztát lisztezett felületre borítottam, elfeleztem, majd két lapot nyújtottam. A lapokat megkentem a langyos töltelékkel, feltekertem, kicsit megnyújtottam, majd a két ágat összecsavartam. Sütőpapírral bélelt tepsire emeltem, koszorút formáztam belőle, az összetalálkozó végeket egybenyomkodtam. 1/2 órás kelesztés után pengével bevágtam a külső íveket, majd egész, felvert tojással lekentem. Újabb 1/4 órás kelesztés után, előmelegített sütőben kb 1/2 óra alatt megsütöttem.
A kisfiam segítségével sikerült sok fázisfotót készíteni, ezeket is megmutatom.
Tapasztalat:
A kelés végére eléggé megijesztett a tészta, kicsit lehúzta szerintem a töltelék. Végül a sütésnél nem lett semmi baj. Lehet hogy legközelebb vagy a tésztát, vagy a tölteléket egy kicsit szorosabbra kell csinálni.
A tölteléktől nem lett olyan szép a bevágás, mint a kakaós, csíkos kalácsé, viszont nagyon finom lett."
|