E.Margit receptje
Diós kalácskoszorú:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok) késhegynyi aszkorbinsav 1/4 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni. 10 dkg cukor = 0,6 - 0,7 dl folyadékkal, tehát, ha cukorral csinálja valaki a receptjeimet, akkor ennyivel kevesebb összfolyadékot tegyen a tésztába.
Töltelék:
30 dkg darált dió 2 dl tej 1,5 dl rum kevés reszelt citromhéj és citromlé 2 kk édesítőszer vagy 10 dkg cukor 15 dkg mazsola
Az egészet felfőzni, majd félretenni hűlni.
A tésztát a gépben megdagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A tésztát lisztezett felületre borítottam, elfeleztem, majd két lapot nyújtottam. A lapokat megkentem a langyos töltelékkel, feltekertem, kicsit megnyújtottam, majd a két ágat összecsavartam. Sütőpapírral bélelt tepsire emeltem, koszorút formáztam belőle, az összetalálkozó végeket egybenyomkodtam. 1/2 órás kelesztés után pengével bevágtam a külső íveket, majd egész, felvert tojással lekentem. Újabb 1/4 órás kelesztés után, előmelegített sütőben kb 1/2 óra alatt megsütöttem. A kisfiam segítségével sikerült sok fázisfotót készíteni, ezeket is megmutatom.
Tapasztalat: A kelés végére eléggé megijesztett a tészta, kicsit lehúzta szerintem a töltelék. Végül a sütésnél nem lett semmi baj. Lehet hogy legközelebb vagy a tésztát, vagy a tölteléket egy kicsit szorosabbra kell csinálni. A tölteléktől nem lett olyan szép a bevágás, mint a kakaós, csíkos kalácsé, viszont nagyon finom lett.
|