Juci néni mézeskalácsa
2004.12.04. 12:41
Az emberiség egyik legõsibb tápláléka a méz. Ez a csodálatos anyag mindenféle mézessütemény lényege, fõ alkotó eleme. Körülbelül húszezer éves az a barlangrajz, melyet Spanyolországban találtak - mézet gyûjtõ alakot ábrázol. A mézet, mint nehezen megszerezhetõ élelmiszert, õseink isteneiknek is felajánlották. Flauvius, római történetíró szerint Egyiptomban, II. Ramszesz fáraó idejében - háromezer évvel ezelõtt - állat alakú mézeskalácsot áldoztak isteneiknek. Haláluk után a sírba is magukkal „ vitték"- így viszonylag gazdag leletanyag maradt ránk e témakörbõl. |
|
|
A legrégibb Magyarországra került mézeskalács formákat a római légiók katonái hozták magukkal. Akkoriban a formáknak a legfõbb jellegzetessége a neveket, bölcs mondásokat, jókívánságokat tartalmazó felirat volt. Különleges alkalmakra adták egymásnak. Ez a fajta mézeskalács tekinthetõ a felírásos torta elõdjének. A mai korszerûbb táplálkozás elõnyben részesíti a mézet a répacukorral szemben - élettani hatásai miatt. |
|
|
A mézeskalácsipar egyidõs országunkkal. Az elsõ írásos emlék, amely viaszöntõket említ, 1015-ben keltezett, a pécsváradi apátság adományozó levele tartalmazza. A finom sütemény készítésére vonatkozóan minden recept - általában - így kezdõdik: „ Végy elsõsorban mézet, azután finomra õrölt lisztet, néhány tojást és különféle fûszereket." Nem véletlen, hogy a mézeskalácsosság virágkora egybeesett a tengeri kereskedelem fellendülésével. A több száz fajta mézes recept elõfeltétele a nagy fûszertermõ vidékek felfedezése volt. Ahány fûszer, annyiféle mézeskalács- tartják a mesterek. A tésztafélék formázása, formába nyomása õsi gyakorlat. A mézes sütemények faragott formában való alakítása Dél-Németországból az 1500-as években terjedt el. Formának a kemény, sûrû rostú fákat faragták meg, mint amilyen a dió és a körte. A figurákat, jeleneteket leginkább metszetes képek után faragták ki, vagy már meglévõ forma nyomán. Az egyházi ünnepekhez kapcsolódó legendákat, bibliai történeteket és a mindennapi élet jeleneteit formázták meg a mézeskalácsban. Különbözõ ünnepekre készítettek figurákat, így húsvétra nyulat, karácsonyra angyalkát. A legnagyobb ünnep a téli napforduló volt. Jelképi megjelenését a napkorong alakú tányéron figyelhetjük meg. További kedvelt motívum volt a szív, amely a szeretetrõl és a szerelemrõl üzent, a karika, amely összefûz, a pólyás baba, amely a gyermekáldásra emlékeztet, a lóhere, ez a szerencse jelképe, a lovas, amely a mátkájához érkezõt jeleníti meg, valamint a mindennapi élettel összefüggõ sok figura. Nálunk is szolgált áldozati célokat is: jelképezve az isteneknek felajánlott vaddisznót vagy húsvéti bárányt. A készítésnek többféle módja volt: favésés, rovátkolás, mélyítés. A mézeskalács formáknak és díszítéseknek mindig a legidõszerûbb érdeklõdést kellett kielégíteni. A vásárolt áru játék és emlék is volt. Mondanivalóját csodálni és csodáltatni akarták. |
|
|
Juci néni ( Ruff Tiborné ) 1928. február 10-én született Mohácson. Férje halála után sok kínlódás és nehézség árán tanulta meg a mesterséget, és megõrizte férje hagyatékát. Az õ mestere is ugyanaz volt, mint megboldogult férjéé- Balogh Károly mézeskalácsos- és gyertyaöntõ. A régi mûhelybõl szinte valamennyi eszköz megmaradt, a nehéz fizikai munkát kiváltották ügyes gépekkel. Volt idõ, mikor tizenhat féle mézeskalácsot is készítettek Juci néniék egyidõben. Narancsost, vaníliást, mogyoróst, dióst, fahéjast. |
|
|
A díszített mézeskalácsoknál nem az íz az elsõdleges, hanem a tetszetõs külsõ. Minden egyes darab díszítése egyenként történik. Az étkezésre alkalmas festéket ecsettel kenik fel a tésztára. A szív formájú süteményeken nedves zselatinra nyomják rá a tükröt, ez egyben a ragasztóanyag is. A lovakra és babákra a papírdíszítést még a tészta puha állapotában nyomkodják bele egy egyedileg kialakított eszközzel. Az igazi ügyességet, pontosságot és fantáziát kívánó feladat még csak ezután következik: a cifrálás. Többféle színû habot ( fehér, sárga, zöld ) - melynek anyaga tojásfehérje és cukorfesték - egy kis pergamen tölcsérbe tesznek. A többször is felhasználható tölcsér végébe elõzetesen beleillesztik a réz formát, lehajtják a tölcsér tetejét és azt nyomva alakítják a formákat. Ha szépen minden elkészült, a sütésnél sem volt semmi probléma, az árut celofánba csomagolják. A kész sütemény eltarthatósága õsszel és télen 90 nap, tavasszal és nyáron 75 nap. Juci néni az eltelt évtizedek alatt számtalan vásárban, búcsún fordult meg. Munkája elismeréseként rendelkezik az ipari vásárok egyikének elsõ díjával, másik alaklommal második díjával, számos egyéb elismeréssel. |
|