Szaloncukor
Azonosító szám: MÉ 2-84/04
1. A termék meghatározása
1.1. A szaloncukor leírása
A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fémgőzölt fóliába pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény.
A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.
1.2. Szaloncukorfajták
Kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza cukorkristály réteggel (kandisz) van bevonva.
Mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza ét-, tej- vagy fehér csokoládéval, illetve ét-, tej- vagy fehér bevonómasszával van bevonva.
1.3. Ismertebb, kötött elnevezésű szaloncukorfajták
Fondanszaloncukor (Konzum szaloncukor): olyan szaloncukor, amelynek korpusza fondanból készül, ízesítőanyagokkal ízesített, kandírozott vagy csokoládéval, illetve egyéb anyaggal van bevonva.
Dúsított fondanszaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza olajosmagvak, gyümölcsök, puffasztott gabonafélék stb. felhasználásával készül. A dúsítóanyagok mennyisége legalább 5% (m/m).
Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé.
Marcipán-szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza mandulamarcipán, mogyorómarcipán, diómarcipán, kókuszmarcipán vagy vegyes marcipán.
Vajkaramellás szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza vajkaramella.
2. Felhasználható anyagok
Adalékanyagok Aromák Bevonómassza Cukor (szacharóz) Cukrozott sűrített tej Csokoládé mártómassza Fehér csokoládé Fehér csokoládé mártómassza Fűszerek Gabonakészítmények Glükóz (dextróz-monohidrát) Glükózszirup Gyümölcskészítmény Illóolajok Invertcukorszirup Ivóvíz Izoglükózszirup Kakaómassza Kakaópor Kakaóvaj Kávékészítmények Kókuszreszelék Laktóz Malátakivonat |
Marcipán és marcipánjellegű készítmények Margarin Mák Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (finomszesz) Méz Növényi olaj és zsír Olajosmagvak (pl. dió, mandula, mogyoró) Pörkölt kávé Pralinémassza Savópor Sósborszesz Szója és szójakészítmények Technológiai segédanyagok Tej Tejcsokoládé mártómassza Tejpor Tejsav Tejszín Tejzsír Tojásfehérje Tojáspor Vaj Zselatin |
3. Minőségi követelmények
Fizikai és kémiai jellemzők
A csokoládé mártómassza, a tejcsokoládé mártómassza, illetve a fehér csokoládé minősége feleljen meg a Magyar Élelmiszerkönyv I. kötetében előírtaknak.
Valamennyi szaloncukor szemszáma, csomagolva, 1 kg termékben legalább 70 legyen.
Jellemző |
Bevonat, legalább % (m/m) |
A korpusz szárítási vesztesége % (m/m) |
A szaloncukor fajtája |
Követelmény |
Fondanszaloncukor |
20 |
6,0 – 14,0 |
Dúsított fondanszaloncukor |
20 |
6,0 – 14,0 |
Zselés szaloncukor |
20 |
14,0 – 24,0 |
Marcipán-szaloncukor |
20 |
8,0 – 18,0 |
Vajkaramellás szaloncukor |
20 |
6,0 – 11,0 |
Érzékszervi jellemzők
Alak
Jellegzetes (pl. ovális, téglatest lekerekített felső élekkel stb.), teljes alakú, ép, közel egyenlő nagyságú.
Szín, felület
A korpusz a felhasznált anyagokra jellemző színű, a bevonat a jellegének megfelelő, összefüggő, hézagmentes.
Állag
A fajtájára jellemző, könnyen átharapható legyen.
A mártott szaloncukor bevonata könnyen olvadó, sima legyen.
Íz, illat
Kellemes, a fajtájára, illetve a felhasznált ízesítő- és dúsítóanyagra jellemző.
4. Megnevezés
A megnevezés tartalmazza a szaloncukor fajtáját (az ismertebb, kötött elnevezésű fajták esetében az 1.3. pont szerint), mártott termék esetén utaljon a bevonóanyagra.
Figyelembe kell venni továbbá az általános előírások című részben leírtakat is. |
|
|
Szívből! |
|
Karácsonyi ételek
|
| |
|
|