Édes finomságok
2005.03.27. 12:39
Baklavaujjak
Baklavaujjak
Hozzávalók:
Töltelék 9 dkg apróra vágott dió 1 evőkanál barna cukor 1 kiskanál őrölt fahéj 2 dkg olvasztott vaj 8 réteg réteslap 5 dkg olvasztott vaj
Szirup 25 dkg cukor 2 evőkanál méz 2 kiskanál narancsvirágíz (elmaradhat)
1. Előmelegítjük a sütőt 210 fokra (gáz 6-7). Egy tepsit kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. 2. A töltelékhez a diót, a cukrot, a fahéjat és a vajat egy kis tálban alaposan összekeverjük. 3. Egy réteg réteslapot kiveszünk, a többit letakarjuk, hogy ne száradjon ki. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, és félbehajtjuk. Három csíkra vágjuk, és egy púpozott evőkanálnyi tölteléket teszünk a tészta felénk eső végére. Feltekerjük, a széleit betűrjük. Tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal. 4. Ugyanígy elkészítjük a többi tésztát is. 15 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz. 5. A sziruphoz összekeverjük a cukrot, a mézet és 1,25 dl vizet egy kis edényben. Kis lángon kavargatva melegítjük (nem forraljuk fel), amíg a cukor teljesen elolvad. Ekkor felforraljuk, majd kis lángon 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, beletesszük a narancsvizet. 6. Egy tálca fölött a tésztát rácsra tesszük, és ráöntjük a forró szirupot a meleg tésztára. Előre elkészíthetjük, és légmentesen záródó dobozban 2 napig eltarthatjuk.
|