Édes finomságok
2005.03.27. 12:33
Körtetortácska roséborhabbal
Körtetortácska roséborhabbal
Hozzávalók:
1 kg körte (4 db) 15 dkg liszt 14 dkg hideg vaj 6 dkg őrölt mandula 12 dkg porcukor 20 dkg natúr marcipán 2 tojásfehérje 1 csomag vanillincukor 1 zöldcitrom héja 5 dkg vaj 1 evőkanál méz 0,5 narancs héja 1 citrom héja 2 evőkanál rostos körtelé fahéjas cukor liszt a szóráshoz
Az omlós tésztának a lisztet egy edénybe szitáljuk. A hideg vajat kis darabkákban, majd a mandulát, porcukrot, vanillincukrot, a zöldcitrom reszelt héját is a liszthez adjuk, és az egészet, sima, fényes tésztává gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát a tojásfehérjékkel krémesre verjük. Az omlós tésztát lisztezett sütőpapírral kinyújtjuk 30 x 30 cm-re. Négy 12 cm-es átmérőjű kört szúrunk vagy vágunk ki belőle, ezeket lisztezett sütőlemezre tesszük, villával megszurkáljuk. A felvert marcipánmasszát habzsákból, közepes csillagcsővel sűrűn a körök széleire nyomjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15-18 percig sütjük. A körtéket megtisztítjuk, magházukat eltávolítjuk, felekbe vagy negyedekbe vágjuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a fahéjat, a mézet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és a körteszeleteket 10-12 percig lefedve benne pároljuk. A megsült tortácskákat kihűtjük. A párolt körtéket elosztjuk a tetejükön. Tortácskáinkat rosé borhabbal tálaljuk.
|