Édes finomságok
2005.02.21. 21:55
Mákos koszorú
Mákos koszorú
Hozzávalók
A tésztához • 300 g liszt • 50 g kristálycukor • 20 g élesztő • 1 db tojás • 30 g margarin • 1,5 dl tej • só
A töltelékhez • 200 g darált mák • 100 g mazsola • 80 g kristálycukor • 1 csomag vaníliás cukor • 40 g méz • 4 cl rum • 1 citrom reszelt héja • 20 g vaj • 2,5 dl forró víz • só, fahéj
A cukorbevonathoz • 150 g porcukor • 2 cl rum • 4 cl víz
Elkészítése
A meglangyosított tejből, egy evőkanál lisztből, csipetnyi cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük. A többi lisztből az összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta tölteléket úgy, hogy a széleken 2 cm-es részt üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük, koszorúvá hajtjuk és a kivajazott sütőlemezre tesszük. Tetejét megvizezzük és éles késsel néhány helyen bevágjuk. Még negyedórán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben (220 fok) kb. 30 percig sütjük. A porcukorból a rummal és a vízzel szirupot keverünk, és a még forró koszorút bekenjük vele, majd jól kihűtjük és szeleteljük.
|