®A Legjobb Scriptek Szállítója!®
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2004-11-21
 
Fórum
Fórumok : Társalgó! : Társalgó! Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
hitetlen

2005.01.07. 09:42 -
.

[1578-1559] [1558-1539] [1538-1519] [1518-1499] [1498-1479] [1478-1459] [1458-1439] [1438-1419] [1418-1399] [1398-1379] [1378-1359] [1358-1339] [1338-1319] [1318-1299] [1298-1279] [1278-1259] [1258-1239] [1238-1219] [1218-1199] [1198-1179] [1178-1159] [1158-1139] [1138-1119] [1118-1099] [1098-1079] [1078-1059] [1058-1039] [1038-1019] [1018-999] [998-979] [978-959] [958-939] [938-919] [918-899] [898-879] [878-859] [858-839] [838-819] [818-799] [798-779] [778-759] [758-739] [738-719] [718-699] [698-679] [678-659] [658-639] [638-619] [Korábbi]

Freedom Előzmény | 2005.06.30. 16:42 - #1338

Köszi :)

hitetlen Előzmény | 2005.06.30. 16:15 - #1337

Gratu Freedom!

Freedom Előzmény | 2005.06.30. 12:13 - #1336

Sziasztok!
Szia M44!

Mondtad,hogy szóljak hogy állok a vizsgákkal és képzeld,VÉGEZTEM :)))))))

Hihetetlen boldog vagyok,ráadásul az eddigi legjobb eredményt sikerült elérnem...
...eddig,ugyanis még lesz folytatás augusztusban,de az odébb van szerencsére.

:)))))))))))

Szóval köszönöm,hogy érdeklődtél és szorítottál :)

M44 Előzmény | 2005.06.30. 01:29 - #1335

Sziasztok !

Sok érdekességet lehet itt is olvasni - a "tárgymutató"-t se hagyjátok ki.

Környezetszennyezés a világűrből
http://www.klte.hu/~wwwinorg/essays/essay005.html


adam-adam Előzmény | 2005.06.29. 20:15 - #1334

Aki szereti  a jégkorongot annak ajánlom ezt a játékot www.hockeyarena.net
Bocs hogy reklámozok de ze tényleg nagyon jó játék!

kedves Előzmény | 2005.06.28. 21:10 - #1333

Köszi, biztos igénybe veszem a segítségedet.


hitetlen Előzmény | 2005.06.28. 20:47 - #1332

Hát csak bátran bátran!

Ne is olyan nehéz,mint első látásra látszik.
Ha meg elakadtsz,még mindig itt vagyok,tudok
segíteni!
Csak kezdj bele.

kedves Előzmény | 2005.06.28. 20:02 - #1331

Szia!

Nálam semmi gond. Csak a sok munka.....

De itt nagy változások vannak. Tetszim amit létrehoztál, gratulálok. Én most kezdek kacérkodni a gondolattal, hogy csinálni kellene egy jó honlapot a Bt-nek. Ha sikerül végre lecseréni a gépemet lehet, hogy elkezdem. Legföljebb nem sikerül, de ha összejön még lendíthet is a bolton.


hitetlen Előzmény | 2005.06.28. 19:07 - #1330

Sziaaaa,Kedves!

Ezer éve nem láttunk!
Csak nem történt valami?

Azt mondod halászlé?
Hát első rangú étel,az biztos!

:DDDDDDDDDDDDDDD

kedves Előzmény | 2005.06.28. 19:01 - #1329

Kérek halászlevet!!!!!!!!!

Az elsőszámú kedvencem.


hitetlen Előzmény | 2005.06.28. 18:24 - #1328

na még valami,átpaszírozni húsdarálón a legkönnyebb,
abból is az elekrtomos fajtára esküszök.

(jólvana,mindig eszembe jut róla valami)

:D

hitetlen Előzmény | 2005.06.28. 18:21 - #1327

Ja,a bajai halászlébe pedig azért lett szokás a tészta belefőzése,
mert hogy régen,Baja, a Malomipar egyik vezérvárosa volt,rengeteg
pékkel,molnárral.Nos,a szegény molnárinasok a tésztához olcsón(igyen?),
hozzájutottak,így ezáltal feldúsítva,laktatóbbá tudták tenni a
mondjuk úgy "drága" halász levet.
Vagyis a néphagyomány ezzel magyarázza meg a miért(?) kérdést.

: )


hitetlen Előzmény | 2005.06.28. 18:16 - #1326

Jó az írás,és még jól is írta le.
:DDDDDDDDD
Bár az,hogy miért karácsonyi étel a hal,
az egy kicsit sántit,hisz a hal,kóser étel.
Namármost a zsidó böjt már hamarabb megkezdődik
így más hús híján,ezt tették az ünnepi asztalra.
A szokást pedig valamilyen rélytéjes okból,
átvették a keresztények is.(tán csak nem irigységből :DDD)
De a többi profi leírás!
Csak támogatni tudom az ott leírtakat!


A szegediek pedig állítják,
hogy a hal felbontása után megmosni(kimosni)tilos!
(ez valami olyasmi lehet,mint a krumpli.
A megmosott rosejblinek(hasábburgonya) más az íze,mint amit hámozás után
csak tisztára törölnek.--itt a krumplinál valahogy a keményítő
kimosása illetve nem kimosása játsza a főszerepet,a halnál állítólag
a telt,vad ízét veszití el a megmosáskor.
No,csak ennyit tennék hozzá
:DDDDDDDDD

M44 Előzmény | 2005.06.28. 14:31 - #1325

 & Erről a honlapról egy teljes cikk, hogy legyen időtök a nyáron kipróbálni, hogy milyen is legyen a karácsonyi halászlé ......... :-DDD

Milyen halat főzzünk karácsonyra?

2003. december 1., hétfő 22:51

Nem kis bátorság kell ahhoz, hogy eldöntsük: alaplével vagy anélkül főzzük az elkerülhetetlen karácsonyi halászlét. A rossz választás olyan helyzetbe sodorhatja Önt, mintha sábeszdekliben tévedne be az Üllői úti A lelátóra. Az Index azonban ismét az ingatagok segitségére siet és megmutatja, mi a helyzet a passzírozás frontján.

Először is döntsük el, hogy alaplével - ez a tiszai verzió - vagy anélkül - ez a bajai változat - főzzük meg a halat!

Bár egy pillanatig sem titkoljuk elfogultságunkat az utóbbi javára, ha nincsen otthon jó paprikánk, mindenképpen válasszuk a tiszait. A halászlé-döntésben persze igen ritkán játszanak szerepet ilyen racionális szempontok.

Nehezebb, töményebb, pöcsölősebb

A tiszai halászlé nehezebb, töményebb és pöcsölősebb étel, ami sokak szemében vonzóvá teszi.

A dolog az alaplé elkészítésével kezdődik, amelyben kisebb halakat - általában keszegféléket és kárászt, de van horgász ismerősünk, akkor akár gardát, sügért vagy hódot is - és a pontyok fejét meg farkát főzzük vadul, bő vízben, kockára vágott vöröshagymával, amíg a halakról foszladozni nem kezd a hús. Ez így túl egyszerűen hangzik és tényleg, számtalan variáció létezik.

Szunniták a Tiszántúlon

A legegyszerűbb recept szerint a haldarabokat és a hagymát egyszerre tesszük fel főni. Sokan azonban először olajban megpirítják a hagymát, aztán beleteszik a pirospaprikát és felöntik vízzel. Máris újabb fontos elágazáshoz értünk el: a talán legelterjedtebb recept szerint a paprika csak az alaplé átpasszírozása után kerül bele az ételbe, de a Tiszántúl szunnita kisebbsége mégis beleszórja már a meccs első másodperceiben.

Gyilkos variációk

A következő eldöntendő kérdés, hogy a vöröshagymán kívül kerüljön-e a lébe másféle hozzávaló, úgymint fokhagyma, zöldpaprika vagy paradicsom. Egyes megátalkodott vidékeken lecsót, sűrített paradicsomkonzervet, sőt akár krumplit is tesznek bele. Az Index megdöbbentő felismerése: általában tökmindegy, mert nem ezen múlik. Sok lecsóval persze el lehet rontani, a krumplitól meg ellenszenvesen menzás állaga lesz. Önthetünk bele vörösbort is.

Már foszladozik

Ha átverekedtük magunkat a nyitó lépéseken és az apró halak húsa már foszladozik, jön a dolog erősen szopó része: az alapléből ki kell bányásznunk az összes szilárd anyagot, aztán valamilyen sűrűn lyuggatott konyhai eszközzel - józan ésszel csakis a krumplinyomót választhatjuk, de egyes öncsonkítók esküsznek a tésztaszűrő-fakanál kombóra - átpréselnünk. Az eszközben benne maradnak a szálkák, a fejcsontok és néhány ujjpercünk, a hús egy része viszont kicsiny foszlányok képében beköltözik a levesbe.

Az így előállított gezemicébe helyezzük bele a megevésre szánt - jó esetben ponty - szeleteket, amikor forr, szórjunk bele néhány kanál pirospaprikát, aztán jó húsz perc múlva együk meg, amit főztünk. Vannak, akik paprikán kívül raknak bele borsot, Vegetát, halászlékockát, sőt köménymagot is, de én szerencsére olyan kulturális gettóban élek, hogy sosem találkoztam velük.

A bátrabb választás

Ha van jó házi pirospaprikánk és nem vagyunk az előítéletek emberei, bátran válasszuk a kisebbségi megoldást, a bajai halászlét. A lelki jó érzés mellett a választás konkrét előnye, hogy egy órával hamarabb készen leszünk és az ünnepek alatt nem kell ínhüvelygyulladással kezeltetnünk magunkat. Cserébe valószínűleg verbális megaláztatásokat szenvedünk el a fradista lelkű ellentábortól, de gondoljunk a kicsiny Jézusra vagy egy tetszés szerinti zsidó közszereplőre és szorítsuk össze a fogunkat!

Mi lenne, ha hadifoglyok lennénk?

A bajai halhoz vágjunk fel minden kiló halhoz egy közepes fej hagymát tetszés szerinti élhosszúságú kockákra, hiszen úgyis szét fog főni. A megtisztított halakat sózzuk meg durván, vagyis erősebben, mint amennyire sóznánk, ha éhező hadifoglyok lennénk és azonnal megennénk az egészet. Ez azért fontos, mert a túlsózott halnak finomabb lesz a íze, a só viszont úgyis bele fog oldódni a lébe.

Titkos compó

A nyersanyag több mint fele legyen ponty - személyenként kalkuláljunk fél kiló pucolatlan hallal - a többi pedig fantázia és kapcsolati háló kérdése. Amit semmiképpen se tegyünk bele az a busa, az amur és a süllő. Sokat dob viszont a lén egy kevés csuka - de tényleg ne legyen több egy sovány példánynál - vagy egy jobb adag törpeharcsa. Az Index titkos favoritja a compó, amely szerintem a legfinomabb édesvízi halféle.

A halfőző edénybe - az ideális az, ha van konyakospohár alakú rézbográcsunk, amit legfrissebb információink szerint a Tisza-tó töltésének egyes szakaszain jutányos áron szerezhetünk be a helybéli roma szakemberektől - rétegesen rakjuk bele a felszeletelt halakat és a hagymát, illetve pár gerezd fokhagymát (én egy egész fejet rakok). Amúgy ugyanolyan finom lesz a trapéz keresztmetszetű endékás aluedényben is.

Meghaladtuk a hagyományt!

A hagyomány szerint alulra kell helyezni a kettéhasított pontyfejeket, a farkokat és a kisebb halakat, ám ennek semmi jelentősége, hiszen a vízben egyformán felemelkedik minden szelet. A gondosan elrendezett nyersanyagra öntsünk annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje. Tolnán beleteszik a pontyok úszóhólyagját is, hogy az forráskor a túlnyomástól elpukkanva piros lével borítsa el a leghisztérikusabb vendég kosztümjét. Érdemes kipróbálni!

Lehet beleönteni egy kis bort is. Bármit is állit a szomszéd, ennek nem fog érződni az íze, ám a halhús szilárdabb marad a végén a savak miatt. Ilyen alapon használhatunk akkumulátorsavat is, ha olcsóbban jutunk hozzá és családunk előitéletmentes.

Erős tüzelés

A lehető legerősebb lángon tüzeljünk! Amikor forr, szórjunk bele minden kiló halra egy nagykanál pirospaprikát + még egy kanállal. Egy-két perc múlva belecsúsztathatjuk az ikrát és a tejet, amelyekből ne felejtsünk el plusz mennyiséget venni a halak hasában találhatón felül. A hal mennyiségétől függően fél-háromnegyed órát forraljuk - a hazai átlagos gyermek- és rokonszámot figyelembe véve az idő inkább a fél órához legyen közel - aztán együnk kéjesen.

Az igazi bajai halat gyufametélttel eszik, első körben levet és tésztát, utána levet és halhúst merve.

Milyen halat fog Ön főzni karácsonyra?
tiszait alaplével  436
bajait  283
semmilyet se  326

Legfrissebb kutatási eredményeink szerint amúgy azért lett a halászlé a karácsonyeste nemzeti eledele, mert a haltól meg lehet fulladni, a lé pedig még felderítetlen okokból sokkal jobban freccsen, mint bármely más ismert folyadék. Kérjük, hogy kutatási eredményeit Ön is ossza meg velünk az ünnepek után!


M44 Előzmény | 2005.06.28. 13:52 - #1324

Halihó !    Találtam egy kis szórakázni valót, hátha Valakinek megtetszik.... :-)

http://index.hu/karacsony/2004/szavazas/?main&lista=1


hitetlen Előzmény | 2005.06.28. 07:20 - #1323

Levél a szőke nő anyjától

Kedves lányom!

Lassan írom levelem, mert tudom, hogy nem tudsz gyorsan olvasni. Már nem ott lakunk ahol eddig, mert apád olvasta, hogy a legtöbb baleset az otthontól 20 km-es körzetben történik, úgyhogy elköltöztünk.
A házszámot sajnos nem tudom megírni, mivel az előző lakók magukkal vitték, hogy ne kelljen a címüket megváltoztatni.
Az új házban minden nagyon szép és jó. Mosógép is van, bár nem működik valami jól. Beletettem a ruhát, meghúztam a láncot, és azóta nem láttam belőle semmit.
Mindent összevetve nem rossz itt. A múlt héten csak kétszer esett az eső, egyszer három, egyszer meg négy napig.
Elküldtem a kabátot, amit kértél, de apád szerint a gombok miatt túl nehéz lett volna a csomag, úgyhogy levágtam mindegyiket, és beletettem őket a kabát zsebébe.
Az a lüke bátyád valamelyik nap bezárta a kocsikulcsot, és több mint két órába telt, míg apádat és engem kiszabadítottak az autóból.
A nővérednek ma gyermeke született, de még nem tudjuk fiú-e, vagy lány, így azt sem tudom megírni, hogy nagynéni vagy nagybácsi lettél.
Képzeld! A szomszéd beleesett a pálinkáshordóba. Néhányan megpróbálták kihúzni, de ő hősiesen ellenállt, és megfulladt. Szegény embert 3 napig hamvasztották.
Máskülönben nincsen sok újság, minden a megszokott mederben folyik.

Csókol szerető anyád.

Ui: Akartam pénzt is tenni a borítékba, de már le volt zárva.


hitetlen Előzmény | 2005.06.26. 18:48 - #1322

okéééééééééééééééééé
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

M44 Előzmény | 2005.06.26. 16:17 - #1321

:-DDDDDDD   Túúúúúúdoooom !!!!!

Ááááááá, nem mindegy !!!!! - Te miért nem éjted, hogy én éjtem, csak nekem is viccelni való kedvem volt. Nem nézted ki belőlem, mi ? - Áááá, akkor mégis mindegy ! :-(((

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDD


hitetlen Előzmény | 2005.06.26. 14:04 - #1320

De hát M44!!,azt a honlapot nem én csináltam.
És abban épp ez a poén,hogy az van rajta,ahogy hívják a honlapot.
Hát nem érted?
Egy favicc,de szerintem nagyon klassz.
ááá,mindegy.
:DDDDDDDDDDDDD

M44 Előzmény | 2005.06.26. 13:45 - #1319

Hello hitetlen ! Mit mondjak, vicces kedvedben vagy, mert ezen a semmi.hu-n nekem semmi nem jön be, csak az üres fehér lap. :-DDD

No, jó nyaralást ! :-)  Én meg majd nézegetem az ajánlott honlapot, hátha mégis lesz rajta valami érdekes. :-DDDDD


[1578-1559] [1558-1539] [1538-1519] [1518-1499] [1498-1479] [1478-1459] [1458-1439] [1438-1419] [1418-1399] [1398-1379] [1378-1359] [1358-1339] [1338-1319] [1318-1299] [1298-1279] [1278-1259] [1258-1239] [1238-1219] [1218-1199] [1198-1179] [1178-1159] [1158-1139] [1138-1119] [1118-1099] [1098-1079] [1078-1059] [1058-1039] [1038-1019] [1018-999] [998-979] [978-959] [958-939] [938-919] [918-899] [898-879] [878-859] [858-839] [838-819] [818-799] [798-779] [778-759] [758-739] [738-719] [718-699] [698-679] [678-659] [658-639] [638-619] [Korábbi]

 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!