Görög citromos rizsleves (Avgolemono)
Hozzávalók 6 személyre:
5 dkg rizs,
3 tojás,
1 citrom leve
1,5 liter tyúkhúsleves (3 leveskockából)
5 dkg főtt csirkehús
só
fehér bors
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
Elkészítés: A rizst lobogva forró vízben 10-15 percig puhára főzzük, leszűrjük, és az apróra vágott csirkehúst hozzákeverjük. A három tojást felverjük, hozzáadjuk a citrom levét, majd fokozatosan, habverővel kevergetve másfél deciliter meleg húslevest. A megmaradt levest felforraljuk, levesszük a tűzről, ráöntjük a csirkehúsos rizsre, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a citromos tojást, és visszatesszük közepes lángra. Öt percig folyamatosan kevergetjük, s amikor a leves jól átmelegedett, krémes lett, friss kenyérrel és finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Tzatziki saláta
Hozzávalók 6 személyre
o 1 kígyóuborka
o 2-3 gerezd fokhagyma
o 15-20 dkg feta sajt
o 1 pohár tejföl
Elkészítés: A megmosott uborkákat és fokhagymát finom reszelőn lereszeljük, majd a tejfölt és feta sajtot hozzákeverjük.
Görög saláta
Hozzávalók:
o 3-4 db nagyobb paradicsom
o 1 kigyó uborka
o 2-3 fej lila hagyma
o pár szem olajbogyó
o feta sajt
o oliva olaj
o oregánó, só esetleg egy kis borecet
Elkészítés: Az uborkákat felvágjuk vastag szeletekre. Felvágjuk paradicsomot 4-5 öt darabra, a hagymát pedig felkarikázzuk. Beleteszünk mindent egy tálba, megsózzuk és megszórjuk oregánóval, majd olivaolajat öntünk rá, kevés borecetet, végül hozzáadjuk a fetasajtot és olivabogyókat.
Fügekolbászkák
Hozzávalók:
75 dkg szárított füge
20 dkg cukor
5 dkg mazsola
15 dkg dió
reszelt narancshéj
kristálycukor
Elkészítés: Ledaráljuk a fügét, összedolgozzuk a cukorral, darált dióval, mazsolával és a reszelt narancshéjjal. A masszából nedves kézzel, ujjnyi vastagságú kolbászkákat formálunk, megforgatjuk kristálycukorban, és egy napig szárítjuk.
Görög alaptészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
4 evőkanál olívaolaj
só
Elkészítés: A lisztet a gyúródeszkára tesszük, mélyedést nyomunk a közepébe, beleöntjük a tojásokat, sót, majd az olajat. Annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Cipókra osztva fél órát pihentetjük, majd 10-12 vékony lapot nyújtunk belőle.
|