Tengeri hal sütőben párolva
Hozzávalók:
1,5 dkg fehér húsú tengeri hal
30 dkg vöröshagyma
40 dkg paradicsom
1 dl fehérbor
1 dl olívaolaj
10 szem olajbogyó
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítés:A vöröshagymát apróra vágjuk és fél dl olaj és 4 evőkanál víz keverékében puhára főzzük. A felszeletelt paradicsomot és apróra vágott petrezselyemzöldet hozzáadjuk a hagymához. Sóval és borssal megfűszerezzük, majd 1 órát pároljuk lefedve. Beleöntjük tűzálló tálba, beletesszük a megtisztított és felszeletelt halat, felöntjük a borral és a maradék olajjal, szükség esetén újra megsózzuk és borsozzuk, majd közepes lángon 40 percig sütőben pároljuk. A 35. percben megszórjuk az olajbogyóval.
Musszaka
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg darál bárányhús
50 dkg padlizsán
5 dkg reszelt sajt
15 dkg liszt
20 dkg vöröshagyma
1,5 dl olaj
2 dl paradicsompüré
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi reszelt szerecsendió
só, őrölt bors
Elkészítés: Apróra vágjuk a hagymát, majd a felhevített olajon aranysárgára pirítjuk, és sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a darált bárányhúst és a zúzott fokhagymát, majd 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a szerecsendiót és tovább főzzük 20 percig. Egy lábasban 1 dl olajat felforrósítunk. Besózzuk az ujjnyi szeletekre vágott padlizsánt, lisztben megforgatjuk, majd az olajban kisütjük. A hús egyik felét egy tűzálló edénybe tesszük, közepére tesszük a padlizsánokat, majd rátesszük a hús másik felét, végül megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd felszeletelve tálaljuk.
Görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
1-2 l vegyesgyümölcs üdítőital
2 dl natúr joghúrt
egy vegyesgyümölcskonzerv
8 ek. cukor
1 ek. citromlé
elkészítés:
veszünk egy tálat és a üdítőt és a joghurtot jól elkeverjük
utána hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet
majd végül a vegyesgyümölcskonzervet.
|