I.Ajánlott ételek
1.Az alma, eper, zeller fogyasztása erősíti az idegeket. Aki az epertől bőrkiütést kap, az hagyja el.
2.Ha valaki naponta 3-6 teáskanállal fogyaszt az orbáncfű levéből, idegrendszere megerősödik. (A kúra alatt a napozás és szoláriumozás kerülendő)
3.A saláta, ebéd előtt fogyasztva jó idegnyugtató.
II.Hatásos teák
-bazsalikomtea
-komlótea
-kálmostea
-kamillatea
-levendulatea
-citromfűtea
-borsmentatea
-rozmaringtea
-kankalinvirág tea
-barkatea
-galagonyatea
-citromlevél tea
A fenti teák kortyonként fogyasztva megnyugtathatják és erősíthetik az idegeket.
-almahéjtea: Az almahéjtea idegnyugtató italként szolgál, különösen az ideges gyerekeknek ajánlott az iskolai stressz leküzdéséreLÁZ
I.Izzasztószerek
1.Forró tejjel összekevert ásványvíz kiválthat izzadást. A folyadékot olyan forrón igyuk ahogyan csak bírjuk.
2. 2 db, sütőben felmelegített, sóval töltött (konyha- vagy tenegrisó) lapos zacskó kiváló izzasztó hatású. A zacskókat olyan forrón, ahogy a beteg elviseli, tegyük a mellkasra és a hátra (ne közvetlen a bőrre). A beteget jól takarjuk be.
3. Lázcsökkentő hatású az a forró lábfürdő, amellybe kis zacskóban mustármagot lógatunk. A lábfürdő után ágyban kell pihenni.
II.Lázcsökkentő borogatások
1.Az ecetes vízbe mártott zokni, amelyre 2-3 másik zoknit húzunk, csökkentheti a lázat. A beteg jobban érzi magát és a láza is csökken, ha a csuklójára és a vádlijára ecetes vizes borogatást teszünk. Egy száraz frottírkendőt tekerjünk a vizes ruhára. Ha a borogatást megszárad, nedvesítsük be újra.
2.A halántékra és a homlokra helyezett frissen szeletelt citromkarika lázcsökkentő hatású.
3.A hidegvizes mosdás csökkentheti a lázat. Ügyeljünk arra, hogy a beteg ne legyen túlzottan betakarva.
III.Lázcsökkentő ételek és italok
1. Lázcsökkentő szert kaphatunk, ha a lándzsás útifüvet ecetes vízben megfőzzük.
2. Azok a betegek, akik nyers reszelt tormát esznek, hozzásegítik szervezetüket a láz csökkentéséhez. (gyerekeknek ne adjunk)
3. A láz során jelentkező szomjúságot a teánál jobban oltja a ribizlilé, narancslé és a citromlé. Ezek olyan anyagokat is tartalmaznak, amellyek fokozzák a szervezet ellenállóképessgét.
IV.Lázcsökkentő és izzasztó teák
-Csipkebogyótea
-bodzavirágtea (fekete bodza)
-hársfavirágtea
-borsmenta és zsályatea
-ezerjófű tea
-citromlevéltea
-citromlé
A fenti teákat keverjük citromlével, és lehetőleg forrón, naponta többsazör foggyasszuk!
Pár hasznos jótanács a makacs foltok eltüntetésére
Alkoholfolt
Azonnal kezdjük el a folt eltávolítsát. Glicerines hideg vízzel itassuk át a foltot. Ecetes vízzel öblítsük ki. (hamar megbarnul a folt ezért fontos az azonnali beavatkozás.)
Vérfolt
-Forró mosóporosvízzel mossuk ki, amelybe néhány csepp szalmiákot tettünk. -Ha friss a vérfolt, sós vízzel moshatjuk ki. Ha régi a folt, fel víz, fele denaturált szesz keverékével távolíthajuk el.
-Szódabikarbónával szórjunk be, majd cseppenként annyi hideg vizet adjunk hozzá, hogy egy jól kenhető kenőcs legyen. Hagyjuk a folton 15-30 percig majd szivaccsal töröljük le.
Gyümölcsfolt
-Ha friss a folt pamut, illetve vászonneműből kb. egy méter magasból lobogó, forró vízzel leforrázva eltűnik.
-Kényesebb, nem forrázható textíliák gyors tisztításához használjunk citromlevet vagy ecetet, nedvesítsük meg a foltot, és egy rövid idő múlva öblítsük át langyos vízzel.
-A világos ruhákból a fű- és gyümölcsfoltot eltűntethetjük, ha azokat 12 órán át aludttejben áztatjuk, és utána meleg vízben kimossuk.
-A régebbi gyümölcsfoltoknál erős hígítású szalmiákos vízzel kisérletezzünk.
Gólyóstoll-folt
-Szórjunk a foltra bőségesen hajlakkot. Száraz ruhával töröljük át. Töbnyire eltűnik a szennyeződés. Ez különösen polieszter anyagoknál hatásos.
-Mosás előtt dorzsoljük ki a foltot alkohollal vagy ecettel
-A fehér, mosható anyagokból a régi foltokat is ki tudjuk szedni az anyagból hypóval.