Lazac fóliában
Tin 2005.12.15. 10:07
Úgy látszik mostanában a fóliás dolgok kerülnek a portálra.
Jamie Oliver műsorából lestem el, előtte csak a rántott halat ismertem, azóta már többfélét is kipróbáltunk így, és ízlettek. Könnyűek, nem szívják magukba a sok olajat.
Nem írok mennyiségeket, mert ez csak egy alap, bárki ízlése szerint variálhatja.
Általában lazacfilét használunk itthon, de vettünk már lazacpisztrángot, azt egyben jobb elkészíteni, mert nem túl nagyok.
A fóliatasak elkészítése nem bonyolult, ha valaki látta a műsort, akkor tudja, leírni már kicsit nehezebb.
Egy hosszabb kb. 1 méteres alufólia csíkot le kell tépni (a haldarab méretétől függ, hogy mekkora legyen a csík), félbehajtani, majd mégegyszer félbe kell hajtani. A rövidebb széleit szorosan fel kell tekerni, kb. 3-3 centit két oldalt, jól lesimítani, hogy a gőzök ne szökjenek meg. Most már csak egy nyílás van, itt be lehet dobálni a sütni való dolgokat.
A lazacot előre be lehet pácolni. Legtöbbször olívaolajat keverünk össze különféle zöldfűszerekkel (friss, apróra vágott citromfű, vagy kapor, koriander, ami éppen akadt a bevásárlás során). Citromot, vagy lime-t, de lehet nyugodtan mindkettőt is keverek bele, a lime nagyon kellemes fűszeres ízű. Kell még hozzá só, bors. Ha ebben a keverékben áll egy kicsit a hal, akkor be lehet rakni a tasakba, de be is lehet vele dörzsölni, és úgy betenni, ha gyorsan kell dolgozni. Lehet egy darab vajat is bedobni mellé, bár a lazac elég zsíros szokott lenni, inkább a szárazabb halakhoz van rá szükség (a vörös tonhalhoz, vagy a kardhalhoz)
Már csak le kell zárni a tasakot, lehetőleg úgy, hogy azért maradjon egy kis hely, a keletkező gőzök nehogy szétszakítsák a fóliát. A hal hamar megsül, nagyjából 20 percre van szüksége fél kilónként.
|