Tárkonyos-tejszínes halleves
Tin 2003.12.29. 09:57
Feltétlenül le kell írnom, hogy a férjem karácsonykor milyn hallevest valósított meg! Én nem rajongok a halért, de ez nagyon finom volt.
Hozzávalók:
- kb 1/2 kg hal, megtisztítva, nagyobb darabokban
- 1 liter tejszín (meggle 10 %-os, ha normál tejszínnel készül, akkor 1/2 l tejszín, és 1/2 l víz is nagyon megfelel)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- zöldségek (a férjem leegyszerűsítette a dolgot, és knorr fűszervarázst használt)
- egy kávéskanálnyi tárkony
- só, bors, olaj
Elkészítés:
A hagymát apróra vágta, az olajon elkezdte pirítani. Hozzátette a zúzott fokhagymát, majd a halat. Esetünkben lazac volt a hal. Kicsit pirította, majd felöntötte a tejszínnel, sózta, borsozta, és a tárkonyt is beledobta. Nem kell túl sokáig főzni, a hal hamar megpuhul. Érdemes a végén kiemelni a haldarabokat, és a levet átszűrni, vagy, ha friss zöldséggel készül akkor átpaszírozni, esetleg turmixolni.
Két apró tanács:
A szárított tárkony íze jobban érezhető, ha felhasználás előtt a tenyerünkben még egy kicsit összemorzsoljuk.
A másik, hogy ha valaki nem a fúszervarázst használja, az az aprított zöldségeket kicsit párolja együtt a hallal, mieltt felönti a tejszínnel.
|