Nyársak hússal, vagy hús nélkül
Tin 2003.12.03. 17:43
Megint egy olyan ételt írok le, amit elképesztően sokféleképp lehet elkészíteni. Minden csak a fantáziánkon, és a fellelhető hozzávalókon múlik.
A legfontosabb dolog a nyárs maga. Ez lehet egy ferdén elvágott hurkapálca, vagy kimondottan erre a célra készült fém nyárs is.
Mi a legtöbbször ebben az összetételben készítjük el a nyársakat:
· 2 csirkemell filé
· 2-3 lilahagyma
· 50-60 dkg apró gomba (champion, vagy barna csiperke)
· 2-3 fehér húsú paprika
· édes szójaszósz
· só, bors
· olívaolaj
Elkészítés:
A húst megpróbálom minél egyformább kockákra vágni. Egy tálba teszem, meglocsolom két evőkanálnyi édes szójaszósszal, megsózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és jól összekeverem, hogy a pácból mindnhová jusson. A hűtőbe teszem, ez történhet a sütés előtti napon.
A többi hozzávalót értelemszerűen megtisztítom, és felaprítom. A gombát, ha elég apró nem kell, a paprikát hasonló méretű kockákra vágom, mint a húst. A hagymát lehet karikázni is, de könnyebb felfűzni, ha a félbevágott hagymát cikkekre vágom.
Lehet kezdeni a legjobb részt: felfűzni az alkatrészeket. Érdemes a hús mellé hagymát, vagy paprikát rakni, mert az íze átjárja, és a leve szaftossá teszi.
Egy lehetséges sorrend a sok közül: hús-hagyma-gomba-paprika-hús.
Használhatunk még szalonnát, ezt közbe is rakosgathatjuk, vagy a kész nyársak tetejére helyezünk egy-egy szeletet.
A felhasználható nyersanyagoknak semmi nem szab határt. Azért nem árt, ha az összes hozzávaló élvezhető egyveleget alkot. Lehet a nyársakra tenni áztatott aszalt gyümölcsöket (pl sárgabarackot, vagy szilvát), padlizsánt, cukkinit, bébikukoricát, apró paradicsomokat. A húst egészen el is lehet hagyni.
Ha elfogytak a hozzávalók, a nyársakat rácsra helyezem, és alá tepsit tolok a sütőbe. 180 °C-on 25-30 percig sütöm.
Ha elkészült kínálhatunk mellé sajtmártást.
|