Pórés, sonkás töltött pulykamell
Tin 2003.08.15. 13:15
Szintén remek vendégváró étel, mert hidegen a legjobb szeletelni, hogy ne essen szét.
Önmagában salátával, vagy hidegtálra a szokásos húsok mellé kínálva is tálalható.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb kicsontozott, lebőrözött fél pulykamell (1,5 kg)
- só, fehérbors
- 100g füstölt szalonna (szeletelt bacon)
- 1 nagy sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 húsos zellerszár, zöldjével
- köménymag
- 1/2 dl olaj
- 3 dl száraz fehérbor
a töltelékhez:
- 2 ek. olaj
- 2 dundi póréhagyma (újhagyma is jó)
- 200g főtt sonka
- 50g füstölt szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 50g reszelt sajt
- 1 tojás
- 1 ágacska rozmaring
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
A hús közepében hosszú pengéjű késsel zsebet készítünk, ügyelve arra, hogy a túlsó végét ki ne szúrjuk. Kívül-belül besózzuk, őrölt fehér borssal bedörzsoljük.
Elkészítjük a tölteléket: az olajon megfonnyasztjuk a vékonyan felkarikázott pórét (egy keveset a zsenge zöld szárából is felhasználunk), hagyjuk kihűlni, hozzáadjuk az apróra felkockázott sonkát, és szalonnát, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, a tojást, a finomra vágott rozmaringot és petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és a zsebbe töltjük. A nyílást bevarrjuk, a húst sonkaszerűen megkötözzük, hogy szép kerekre süljön és mélyebb sütőedénybe fektetjük. Betakarjuk a szalonnaszeletekkel, mellédobjuk a megtisztított, és felkarikázott répákat, a zellerszárat, megszórjuk egy csipet köménymaggal, meglocsoljuk az egészet olajjal, aláöntjük a bort, és előmelegítettsütőben, mérsékelt tűznél (180 °C-on) kb. másfél óráig sütjük. Gyakorta meglocsoljk saját levével, ha elfőné, egy kevés vizet adunk hozzá. Ha a hús megpuhult, a szalonnát levesszük a tetjéről, további 10-15 perc alattpirosra sütjük.
Hagyjuk egészben kihűlni, eltávolítjuk a zsineget és hűtőbe tesszük, néhány órára. Szép vékonyra szeleteljük.
|