Az ír eper a legjobb a világon?
Telített piac egzotikus gyümölcsökből. Elhangzott: 2004.06.19.
2004. június 19., szombat 8:29
426 olvasás
Dublin belvárosának kellős közepén a sétálóutcából nyílik az az utca, ahol már évtizedek óta a hét minden napján zöldség-és gyümölcspiac működik. Vannak, akik autóval szállítják oda a portékáikat, de szinte állandó tartozéka ennek a helynek egy lovas kocsi és idős gazdája, aki és amely minden képeslapon és útikönyvben szerepel.
A kereskedő fel-fel hangzó rikkantása epret kínál. S hogy miért? Az eper briliáns, s az ír eper a legjobb a világon, mert kitűnő minőségű! –mondta az egyik kofa, hozzátéve: ez az éghajlat a legjobb a számára. Az íze egyedülálló, s ha az ember összehasonlítja a spanyollal, vagy az izraelivel, akkor nem is kell tovább magyarázni. – És a többi gyümölcs? Úgy tudom, hogy például sok almaültetvény van Írországban. – Valóban sokan termelnek almát, csak nagyon kicsire nőnek a gyümölcsök, de az ízük remek. Ez az alma például francia –mutat az egyik láda tartalmára, de van afrikai és spanyol is. – Hol van az ír? –kérdeztem. – Szinte egyáltalán nincs, csak zöldség, abból is elsősorban a krumpli a legelterjedtebb termény, vagy a gomba és a hagyma. – Melyik a legkedveltebb gyümölcs? – A banán, amit egy éve Kínából hoznak, a narancsot pedig Marokkóból kapjuk, mert az a legjobb! – Nem berzenkednek az emberek ettől a sok külföldi gyümölcstől? – faggatóztam tovább. – Nem hiszem, mert ezek jó ízűek és jó minőségűek. Ettől az ír farmerek nem mennek tönkre. Az ő piacuk megmarad továbbra is. Nem az ilyen piacokon adják el a termékeiket, hanem közvetlenül az éttermeknek. Ott is fontos a friss áru, mert erre nagyon figyelnek a vendéglátók – mondta végül a kereskedő.
Forrás: Ír hét a Magyar Rádióban
<< Vissza |