Borsikafű
Már a XVi. századi fűvszkönyvek említik a borsikafüvet mint fűszert és gyógynövényt. Jellegzetes borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, majonéz és különféle mártások, ecetes és vizes uborka fűszere. Használatával óvatosan kell bánni, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ezért ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételhez keverni. Diétás konyhák étrendjében igen használtos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt is értékes fűszernövény.
Székely leves: 25 dkg marha- vagy birkahúsból pörköltet készítünk és felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszünk 3-4 kovkára vágott burgonyát, 25 dkg zöldbabot, borsfüvet, babérlevelet és megsózzuk. 1 gerezd összetört fokhagymával rántást készítünk és tálalás előtt 1-2 dl tejfelt adunk bele.
Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, felfúvódás és alacsony vérnyomás elleni gyógytea: 5-5 dkg borsikafű, bazsalikom, rozmaring, édes kömény keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk. Pár perces állás után leszűrjük és 1-1 csészével reggel és este elfogyasztjuk.
|