Bazsalikom
Kellemes, szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, mely illó olajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. Mint fűszer, különösen az igényes konyhákban sokoldalúan kerül felhasználásra: levesekben főzelékekben (különösen fehér babban), salátákban, szószokban, pácokban, sültekben, mártásokban, darált húsokban, halételekben, kolbászárukban, növényi ecetek készítésekor, továbbá ecetes és vizes uborka eltevésekor remek aromát kölcsönöz. Egyes halételek készítéséhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kiváló, illatos körítést nyerhetünk. Teáját gyomorerősítőül, étvágygerjesztőnek, felfúvódás ellen, szélhajtóul, gyomorfertőzésnél, köhögés csillapítására, idegnyutatóul, vízelhajtónak, vesegyulladásnál használják. Külsőleg toroköblítőül és kelések érlelésére szolgál.
Termesztése: Általában barna homoktalajon március-április végén meleg- vagy langyoságyba vetik, és május elején a palántákat kiültetik. A virágzó növényt késsel vagy sarlóva vágják, és megszárítás után virágos, leveles hajtásokat lemorzsolják. Házi termesztés céljából legjobb a palántákat április végén vagy május elején beszerezni és a kertekben 20-30 cm távolságra vagy az elkészített cserepekbe, balkonládákba ültetni.
Paradicsommártás: Kevés vajban 1 evőkanál lisztet megpirítjuk,beleteszünk 1 kis fej reszelt vöröshagymát. A paradicsompürét hideg csontlével feleresztjük és hozzáöntjük a rántáshoz. Fűszerezzük sóval, mokkákanálnyi bazsalikommal, borssal és kevés cukorral.
Sonkás, illatos csirke: A csirkét feldaraboljuk, besózzuk és lisztbe mártva forró vajban vagy olajban hirtelen kisütjük. Mély tűzálló edénybe rakjuk. A zsiradékban kisütünk 20 dkg hosszúkásra vagdalt sonkát és a csirkére rakjuk A visszamaradt zsiradékon végül megpirítunk 1 nagyobb fej reszelt vöröshagymát, beleadunk 1 evőkanálnyi paradicsompürét, kiskanálnyi tört bazsalikomot, kevés vízzel felengedjük és a csirkére öntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már készen van, 2 dl tejfölbe keverünk 5 dkg reszelt sajtot, hozzáöntjük a csirkén lévő mártáshoz és még egyszer felforraljuk. Rizzsel és salátával körítve tálaljuk.
Emésztést elősegítő, alacsony vérnyomás elleni gyógytea: 5-5 dkg bazsalikomfű, borsikafű, fehérürómfű, rozmaringlevél, homoki gyopár, konyhaköménymag keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez. Pár perc forralás és 5-10 perc állás után a leszűrt folyadékból 1-1 csészényit reggel éhgyomorra, illetve este, lefekvés előtt elfogyasztunk.
|