Babérlevél
A legrégebben ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak. A babérlevelet felhasználhatjuk levesek (tojás-, burgonya-, savanyú-, hal-, paradicsom-, hús-), főzelékek (burgonya-, savanyú-), szószok, pácok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik, kocsonya készítésénél, valamint téli uborka, zöldparadicsom, tök és káposzta eltevésénél és a halhúsok marinálásánál. Különleges aromás ízt kölcsönöz az egybesült sertés- és marhahúsnak is, ha párolás közben a levében teszünk 1-1 levélkét. Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhénsavanykás ízűek (vadas marhafartő, citromos mártás, nyúl, szarvas, őz, stb.). Mivel a levelek eléggé aromásak, így ügyeljünk a falhasználásnál, mert kesernyás íze elronthatja ételünket vagy savanyúságunkat. A főtt ételnél 15-20 percnél tovább ne hagyjuk az ételben, savanyúsághoz viszont 1-2 levélkénél többet ne tegyünk, mert ez is elég az ízhatáshoz.
|