|
|
Citromfű
Közel-Keletről származó növényt már a görögök és a rómaiak is ismerték, fűszerként használták. Illóolajat, cseranyagot, gyantát, szaponint tartalmaz. Leveleit frissen vagy szárítva használjuk. A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. A népi gyógyászatban rovarcsípés, álamtlanság, asztma, láz, allergiák, fejfájás, fekélyek kezelésére alkalmazzák, vérnyomáscsökkentő, ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, vírusölő hatást tulajdonítanak neki. |
|
|
Levendula A Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje. Illata átható, tiszta és üde. Egyszerre élénkít és nyugtat. Tartalmaz illóolajat, melynek összetevői: linalol és linalilacetát, cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonidok. Jó hatásfokkal alkalmazható légzőszervi panaszok esetén, csillapítja a torokfájást, a gége- és mandulagyulladást. Enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket. Olaja megnyugtatja a gyulladásos bőrt. Kíméletes hatása miatt gyermekeknél is alkalmazható.
Rukkola Íze frissen borsos, enyhén csípős. Leveleinek színe élénkzöld, alakja hasonlít a pitypangéra. A frissen vágott rukkola hűtőszekrénybe állítva is csak 1-2 napig tárolható. Nyersen salátamix alapként vagy natúr salátaként is fogyaszthatjuk. Markáns íze miatt érdemes inkább kisebb mennyiségben használni. Gazdag B- és C-vitaminban.
Rozmaring Egyiptomban kenyérkészítéshez ma is használják, a görögök a nyers vagy főzött magvakat mézzel fogyasztják. Levelei képezik a fűszert, amelynek szaga az ánizsra emlékeztet, íze keserű. A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. Levesek, mártások, páclevek, bárány-, vad- és szárnyashúsból készült sültek ízesítésére használjuk. Intenzív aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Tartalmaz illóolajat (eukaliptol, borneol), cserzőanyagot, fahéjsav-származékokat, flavonidokat, triterpéneket és alkaloidot.
Zsálya A salvia név a latin "salvus" (ép, egészséges) szóból származik. Ez az elnevezés arra utal, hogy a zsálya az egészséget helyreállító hatással rendelkezik. Fűszerezhetünk vele zsíros húsételeket és azok köreteit, pástétomokat, főtt tésztákat, salátaönteteket, halakat és szárnyasokat. Friss leveleivel gyönyörűen díszíthetjük ételeinket. Tartalmaz illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot, klorogénsavat, kávésavat.
Fodormenta A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. Igen gyorsan nő. Hűsítő italok, koktélok készítésére alkalmas. A mentanövény minden része tartalmaz illóolajat (mentol, mentolészter, menthon, menthofurán), valamint cserzőanyagot, flavonidokat, keserűanyagokat.
Tárkony A francia konyha kedvelt fűszere. A likőripar egyik aromaanyaga. A tárkonyból készült tea vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Illata az ánizsra emlékeztet, de íze nem édes, hanem kissé csípős. Elsősorban salátákhoz, mártásokhoz, savanyúságok készítéséhez használjuk. A zöldbabból készült ételek kiváló zamatot kapnak tőle. Más fűszerek aromáját fokozottan kiemeli. Tartalmaz illóolajat, keserűanyagot, cseranyagot, gyantát.
Metélőhagyma Már a rómaiak idejében is nélkülözhetetlen konyhanövény volt. Íze sokkal lágyabb, mint bármelyik másik hagymáé. Cserepesnövényként jól nevelhető, így érdemes mindig frisset használni. Darabolás után gyorsan elszáll illóolaj tartalma, ezért mielőbb használjuk fel. Magas a C-vitamin-tartalma.
Kakukkfű Latin neve azt jelenti: "félelem ellen". Az elnevezés a növény erősítő hatására utal. A francia konyha tipikus fűszere, zamatos fűszerkeverékek alkotója. Tartalmaz illóolajakat (timol, kavakrol, borneol, cimol), cserzőanyagot, keserűanyagot, flavonidokat, szaponint. Segít csökkenteni a görcsös köhögést, és megszünteti a légutak betegségeinek tüneteit.
Majoránna Az ókorban a boldogság jelképének tartották. A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. Az olasz és a magyar konyha jellemző fűszere. Elsősorban levesek, húsok, belsőségek ízesítésére használjuk. Tartalmaz illóolajakat (terpinén, pinén, szabinén), keserűanyagot és cseranyagot.
Lestyán A középkori Magyarország népszerű fűszere volt. Jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezés ellen. Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű növény. A friss fűszernövény remekül nevelhető cserépben. Íze jó kiegészítője lehet leveseknek, olajoknak. Illóolajokat, kumarinokat, cukrot, angelika-, alma- és kávésavat tartalmaz. Vizelethajtó, segíti az emésztést.
Petrezselyem Két fajtája a legismertebb: az egyik az olasz vagy francia petrezselyemnek titulált, fodros leveléért termesztett, üde ízű metélőpetrezselyem, a másik a magyar konyhában is ismert gyökérpetrezselyem zöldje. Ha vágott növényt vásárolunk, állítsuk vízbe, és felhasználásukig tároljuk a hűtőszekrény alsó részében. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Illóolajokat (flavon, furokumarin, apiol), karotint, C- és E-vitamint, valamint ásványi sókat tartalmaz.
Koriander Nálunk a középkor óta termesztik. Elsősorban zöldségek, saláták, savanyúságok ízesítésére használjuk, de adhatjuk csirke- és sertéshússal készülő egytálételekhez is. Illóolajat, cseranyagot, zsíros olajat, fehérjét, cukrot tartalmaz.
Oregano Hippokratész és Diszkoridész korában már gyógyászati célokra használták. Napos, cserjés helyeken termő, évelő növény. Kitűnően nevelhető cserépben. Főleg az olasz és a görög konyha kedvelt fűszere. Egyes vidékeken a majoranna helyettesítője. Tartalmaz illóolajat (timol, kavarol, cimol, origanen-tujon-terpinén), cseranyagot és keserűanyagot. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögéscsillapító hatású. |
|