Nyáron is könnyedén megtalálhatjuk a szükséges vitaminokat gyümölcs és zöldség formájában.
Ha minden nap elfogyasztasz egy gyümölcsöt, annak mindíg meglesz az előnye. Hogy mégjobban megismerhesd a nyári gyümölcsök jótékony hatását, olvasd tovább a cikket!
Az eper
Az eper értékét rendkívül finom, lédús íze, fenséges illata, ezen kívül gazdag vitamin- és ásvnyianyag-tartalma adja. Ez nagyon fontos vitaminra kiéhezett testünknek. Már napi 15 dkg eper elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét.
1 kg eperben
m 4 g fehérje, m 113 g szőlőcukor, m 8 g só m 7 g rostanyag található.
Hatása a szervezetre
Serkenti a vérkeringést, elősegíti a méregtelenítő folyamatot. Mivel magas a C- és E-vitamintartalma, kiváló vértisztító, étvágyjavító, idegerősítő. Fogyasztásával visszaszorítható a szívbetegség, kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés. Cukortartalma révén fáradtságűző hatású. A májbajok ellen is jó, mert feltehetően csökkenti a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is. Vegyületei révén fiatalító hatása szintén kimutatható. Használják bőrápolásra is: a bőrbe dörzsölve az elhalt hámsejtektől megszabadítja bőrünket. Fogyókúrázók előszeretettel fogyasztják (cukrozás nélkül), hiszen vértisztító hatása segít abban is, hogy a szervezetből hamarabb eltávozzon a salakanyag és a felesleges zsír.
Sárgabarack
A sárgabarack a csontok és szövetek újjáépítésében játszik nagy szerepet. A gyümölcstáplálkozásból semmiképpen sem szabad kihagyni. Növeli a sejtek energiáit, életképességét, élettartamát, fokozza azok tevékenységét. Sokan panaszkodnak azonban arra, hogy meghajtja őket. Éppen emiatt hasznos! Hagyni kell, hogy a szervezetben lerakódott nemkívánatos anyagokat a belekből eltávolítsa, mintegy természetes hashajtóként működjék.
Kúraként is ajánlott, főleg vérszegényeknek. Szédüléstől, ütőér-elmeszesedéstől szenvedő egyéneknél igen jó hatású.
1 kg sárgabarackban
n 9 g fehérje
n 100 g szénhidrát
n 7 g szerves só
n 8 g rostanyag
A málna
Kitűnő vértisztító szer. Különösen jó hatású skrofulózisos megbetegedésekben, nyaki nyirokcsomó-duzzanatok elmulasztásában, gümőkóros megbetegedéseknél. Semmiképpen ne fogyasszuk cukorral vagy tejfehérjékkel együtt; ezek erjesztő, rothasztó hatást váltanak ki! A gyümölcsök közül kiemelkedően magas a fehérjetartalma, ezért a fiatal, nemi-érés előtt álló szervezetek építője.
1 kg. Málnában
p 12 g fehérje
p 8 g növényi zsír
p 54 g szénhidrát
p 6 g szerves só
p 56g növényi rost
Cseresznye
Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú ételekkel összeerjed. Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában. Makacs székrekedésnél is jótékony hatású. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek ételének tartották. Olyan gyakran ehető, amilyen gyakran csak kívánjuk. Idényben 1-2 kg is fogyasztható belőle.
A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea.
1 kg. Cseresznyében
w 8 g fehérje
w 7 g növényi zsír
w 140 g gyümölcscukor
w 5 g szerves só
w 4 g rostanyag |