1.füzet Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon
2004.03.25. 09:02
A világ számos országában, így Magyarországon is a
táplálkozással és az életmóddal összefüggő betegségeknek jelentős
szerepe van a lakosság egészségi állapotának, valamint az ebből
következő halálozási okoknak az alakulásában. Magyarországon az
összes halálozás felét keringési, negyedét daganatos betegségek
okozzák. A magyar férfilakosság kétharmada, a nők fele túlsúlyos,
illetve elhízott, ehhez a táplálkozással összefüggő betegséghez
két-háromszor gyakrabban társul a magas vérnyomás, a 2. típusú
cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavara.
1. Füzet
Az élelmiszer-biztonság
helyzete Magyarországon
A világ számos országában, így Magyarországon is a
táplálkozással és az életmóddal összefüggő betegségeknek jelentős
szerepe van a lakosság egészségi állapotának, valamint az ebből
következő halálozási okoknak az alakulásában. Magyarországon az
összes halálozás felét keringési, negyedét daganatos betegségek
okozzák. A magyar férfilakosság kétharmada, a nők fele túlsúlyos,
illetve elhízott, ehhez a táplálkozással összefüggő betegséghez
két-háromszor gyakrabban társul a magas vérnyomás, a 2. típusú
cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavara.
Az emésztőszervi megbetegedések kialakulásában az
életmód mellett az élelmiszer-biztonság és a kémiai
biztonság is jelentős szerepet játszik. Az
élelmiszer-nyersanyagok megtermelésétől azok raktározásán,
feldolgozásán és tárolásán keresztül az ételek elkészítésig,
valamennyi részfolyamatban bekerülhetnek fizikai, kémiai vagy
(mikro)biológiai szennyező anyagok az élelmiszerekbe. A környezeti
szennyező anyagok koncentrációszintjét a kibocsátások korlátozásával,
a technológiai eredetűekét az alkalmazott gépek, eszközök és
csomagolóanyagok összetételének vagy az élelmiszerek gyártási
körülményeinek az ellenőrzésével, szabályozásával lehet csökkenteni.
A vizsgálatokhoz ismerni kell az egyes népcsoportok
és az átlaglakosság jellemző élelmiszer-fogyasztási adatait, különös
tekintettel az adott szennyező anyag szempontjából indikátornak
(jelzőnek) tekinthető élelmiszerek, illetve az alapélelmiszerek
vonatkozásában. A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják,
hogy Magyarországon a legtöbb vizsgálat toxikus nehézfémekre
történik. A szennyezett környezetben termelt zöldségfélék közül kerül
ki a legtöbb kifogásolt minta, a technológiai eredetű
fémszennyeződések veszélye pedig ma már elhanyagolható. A
növényvédőszer-maradékok vizsgálata és az élelmiszer-adalékanyagok
felhasználásának az ellenőrzése ma már a minták 20-25 %-ára terjed
ki, amely elfogadható arány. A vizsgált mintáknak több mint a felében
nem lehet szermaradékot kimutatni. Fontosságához képest kevés a
gyógyszer-maradékokra és a poliklórozott bifenilekre (PCB-k) történő
vizsgálatok száma. Poliaromás vegyületek (PAH-ok) meghatározását
jószerivel csak az egészségügyi intézetekben végzik, sajnos kevés
mintaszámmal. Az étrendi expozíció (kitettség) alakulásában fontos
szerepet játszó összes élelmiszercsoport közül csak néhány szennyező
anyagra van elegendő mérési adat. Ezek figyelembevételével az
OÉTI-ban végzett számítások szerint az élelmiszerekkel naponta a
szervezetbe kerülő ólom mennyisége a megengedett szintnek (PTWI) a
fele, a kadmiumé pedig kicsit több mint az egyharmada.
Az alábbiakban a részben vagy teljesen környezeti
eredetű szennyező anyagokkal kapcsolatos élelmezés-egészségügy főbb
területeit, a legfontosabb szennyezőket foglaljuk össze, majd ezt
követően az állati eredetű élelmiszerek maradékanyagok által okozott
szennyezettségét mutatjuk be részletesen (Élelmiszer-biztonsági
munkaértekezlet összefoglaló. Magyar Élelmezésipari Tudományos
Egyesület, 2002.).
Magyarországon az élelmiszerek egészségre ártalmas
mértékű kémiai és mikrobiológiai szennyeződésének megakadályozását
szolgáló törvényi, illetve rendeleti szabályozás megfelelő alapot ad
az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez.
Az étrendi expozíció meghatározásához nagyszámú,
megbízható, a valós helyzetet jól reprezentáló, lehetőleg friss és
pontos adatra van szükség az összes vegyi anyagra külön-külön.
Magyarországon évente kb. 30 ezer élelmiszerminta
vegyianyag-tartalmának ellenőrző vizsgálatára kerül sor az
Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomások (ÁÉEÁ), az
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatok (ÁNTSZ), a
Növény- és Talajvédelmi Szolgálat (NTSZ), a Fogyasztóvédelmi
Főfelügyelőség (FVF) és az Országos Élelmezés- és
Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) laboratóriumaiban. A
vizsgálatok célja azonban az esetek többségében nem a tényleges
szennyezettségi szintek meghatározása, hanem a határértékeknek való
megfelelőség megállapítása. Az előírások jelentős része összhangban
van az Európai Unió igényeivel, és ahol eltérés mutatkozik, ott
folyamatban van a jogharmonizáció.
Vegyi szennyezettség
Az élelmiszerek termelése, illetve előállítása,
csomagolása, tárolása és forgalomba hozatala során számos vegyi
szennyezés fordulhat elő, amelyek mértéke országonként, ill. az
import élelmiszerek minősége szerint stb. jelentősen eltérhet.
Általánosságban elmondható, hogy a hazai vegyi szennyezettség mértéke
nem haladja meg az európai átlagot, ugyanakkor az egyes szennyezett
területen termesztett, illetve előállított élelmiszerek minőségét nem
ismerjük.
A következőkben - a teljesség igénye nélkül - a
lakosság egészségi állapota szempontjából jelentős vegyi szennyezőket
foglaljuk össze.
Ólom
A technológiai eredetű vagy környezeti forrásból
származó lakossági ólomexpozíció legnagyobb hányadát az élelmiszerek
adják. Az élelmiszerek ólomtartalmának ellenőrzése, a szennyező
források felszámolása Magyarországon több mint 40 éve folyamatosan
történik. A növényi eredetű élelmiszerek a levegő
ólomszennyezettségének jó indikátorai, a mért ólom-szintek az ország
különböző területein igen eltérőek.
A táplálékkal bevitt összes ólommennyiség (131
μg/nap) alapján - európai összehasonlításban - a középmezőnyben
helyezkedünk el. A hazai élelmiszerek ólomtartalma a 90-es évek óta
csökkenő tendenciát mutat, ami jórészt a közlekedési eredetű
kibocsátás csökkenésével, illetve az ipari termelés visszaesésével
kapcsolatos.
Szándékos szennyezések is előfordulnak időnként: az
emlékezetes paprikahamisítási botrány kapcsán az ország csaknem
teljes területére kiterjedő ólomszennyezést (és egyéb vegyi
szennyezéseket, pl. króm, színezékek) lehetett nyomon követni.
Kadmium
A humán kadmiumexpozíció jelentős része származik az
élelmiszerekből, ez tipikusan környezeti eredetű szennyező anyag. A
növények - fajtától és talajtól függőn - a talajból veszik fel a
kadmiumot, a növényekben esetenként feldúsulás is kimutatható. A
kadmium a gabonafélékben inkább a levegőszennyezettség jelzőjeként,
felületi szennyeződésként van jelen. A hazai élelmiszerek
kadmiumszintje az elmúlt években lényegesen nem változott.
Higany
Magyarországon az élelmiszerek higanytartalma nem
jelentős, sem a hazai, sem az import készítményekben nem mértek magas
higanykoncentrációkat. A FAO/WHO által javasolt 5,0 µg/ttkg/nap
PTWI-érték alatt marad a napi átlagos metil-higany bevitel. A
környezet esetleges higanyszennyezettségének a halak a legjobb
indikátorai. Halastavainkban és a Balatonban élő halak higanytartalma
nem éri el a megengedett határértéket. Magasabb szinteket csak a
tiszai és dunai halakból lehetett esetenként kimutatni. A higanynak,
mint környezeti eredetű szennyezőanyagnak Magyarországon
élelmezés-egészségügyi szempontból nincs jelentősége.
Arzén
Az ivóvíz arzéntartalmát Magyarországon a
201/2001.(X. 25.) Korm. rendelet szabályozza. A határérték 10 µg/L,
amelyet az összes közüzemi vízszolgáltatónál 2009. december 25-ig el
kell érni. A rendelet 6. sz. mellékletének „A” részében
felsorolt településeken (66 település, 140.000 lakos), ahol a víz
arzéntartalma 30 µg-nál nagyobb, 2006. december 25-ig kell a
csökkentést teljesíteni.
A felnőtt ember napi folyadékigénye átlagosan 2,5 l,
ennek fele-kétharmada ivóvízzel kerül a szervezetbe, a többi az
élelmiszerek víztartalmából származik. Ebből adódóan a magyar
lakosság többségének az ivóvízzel történő napi arzénterhelése mintegy
13-16 μg (10 μg/L arzéntartalom esetén), de legfeljebb 24-48 μg
(30 μg/L arzéntartalom esetén).
Arzén az élelmiszerekkel is kerülhet a szervezetbe,
a legtöbb a tengeri halak, kagylófélék, egyéb tengeri eredetű
táplálékok fogyasztásával.
A ivóvízben az arzén szervetlen formában van
jelen. (A szervetlen forma lényegesen toxikusabb, mint a szerves.) Az
élelmiszerekben jelen lévő arzén egy része szerves, de jelentős a
szervetlen arzén mennyisége is: például a húsokban 75, a
szárnyasokban 65, a tejtermékekben 75, a gabonafélékben 65, a tengeri
eredetű táplálékokban 41% az arzéntartalom szervetlen formája. Egyes
számítások szerint a napi arzénbevitel 25%-a szervetlen forma azokban
az országokban, ahol az élelmiszerek a fő arzénforrások.
Bár jelenleg nincs adat a magyar lakosság
arzénexpozíciójára, de miután az ivóvízből származó terhelés
átlagosan 13-48 μg közötti, és a legjelentősebb arzénforrásnak, a
halnak egy főre jutó évi mennyisége 3 kg (8 g/nap), így okkal
feltételezhető, hogy a magyarországi arzénexpozíció Európában a
legkisebbek egyike.
Nitrát
A napi nitrátbevitel mintegy háromnegyede
gyümölcsökből, zöldségekből származik, míg a maradék az ivóvízzel és
más élelmiszerekkel kerül a szervezetbe. Az átlagos bevitel az
élelmiszerekre az 5 mg/ttkg/nap határérték alatt van, néhány
területen azonban, és főként a csecsemők helytelen táplálása során,
magas, esetenként toxikus nitrátbevitelt is megfigyeltek. A hazai
zöldségek nitráttartalma növényfajtánként, és az egyes fajtákon belül
a természeti és az időjárási körülményektől függően is erősen
változik. A jellemző szintek megegyeznek a Nyugat-Európában mért
szintekkel. A gyümölcsfélék nitráttartalma sokkal kisebb, mint a
zöldségeké. A magyarországi körülmények között a nem nitrátakkumuláló
zöldségfajták elterjesztése, a helyes növénytermesztési folyamatok
meghonosítása a feladat. Az állati eredetű élelmiszerek "természetes"
nitráttartalma jelentéktelen.
A FVF 2002. évi féléves a bébiételek laboratóriumi
vizsgálatával egybekötött hálózati ellenőrzése során 120 minta került
laboratóriumi vizsgálatra. A bébiételek minőségi és biztonsági
megfelelősége kedvezőbb volt, mint az általános élelmiszereké, mert a
mintáknak mindössze 1,66 %-a esett kifogás alá. Egyetlen vizsgált
bébiételnél sem volt a nitrit- és nitráttartalom a megengedett
határértéknél nagyobb, illetve a mikrobiológiai jellemzők is minden
esetben megfeleltek.
Poliklórozott bifenilek (PCB-k)
A PCB-k tipikusan ipari szennyezők, mindenütt
előfordulnak a környezetben. Az emberi szervezetbe elsősorban az
élelmiszerek révén jutnak, főként azokon a területeken, ahol a hal és
a tejtermékek fogyasztása jelentős.
Az Egyesült Államokbeli Food and Drug Administration
(FDA) 1 µg/ttkg/nap tolerálható értéket ajánlott,
Magyarországon 0,2-3,8 közötti értékekkel számolhatunk.
A táplálékláncon keresztül a szervezetbe került
PCB-k erősen feldúsulnak - zsírra számítva az anyatejben 0,5-1 mg/kg,
az emberi zsírszövetben 1-5 mg/kg koncentrációban fordulnak elő.
Az OÉTI-ben több évtizedes hagyománya van az anyatej
PCB-szennyezőanyag-tartalom vizsgálatának. A Nemzeti
Környezet-egészségügyi Akcióprogram (NEKAP) keretében 2001-ben
elkezdett, országos felmérés alapján az ország négy ipari körzetéből
és egy mezőgazdasági térségéből származó 20-20 anyatej-minta PCB-,
PCB-kongéner-, továbbá a savra nem érzékeny klórozott szénhidrogének
közül DDT- és DDT-metabolit-, valamint HCH-izomertartalmának a
meghatározása történt meg.
Az anyatej-minták PCB-tartalma a vizsgált
körzetekben jelentősen eltérő. Néhány kiugróan magas érték oka a
kérdőívek elemzése szerint a táplálkozással van összefüggésben. A
korábban növényvédő szerként használt poliklórozott szénhidrogének
esetében a területi és egyedi eltérések kisebbek. A Magyarországon az
1970-es években betiltott DDT fő metabolitja, a DDE még mindig jelen
van minden anyatejben. Az eredmények azt mutatják, hogy a mért
szintek nem térnek el jelentősen a vizsgált körzetben, de az ipari
országokhoz viszonyítva alacsonyak, és az első körvizsgálathoz képest
is jelentősen csökkentek.
A leginkább veszélyesnek
tartott, kumulálódó klórozott szénhidrogének mennyisége a következő
táblázatokban látható.
Napi étrendek
PCB-tartalma |
Vizsgálat
helye |
Minták
száma |
Összes PCB-tartalom
(µg/kg) |
medián |
90%-os érték |
tartomány |
Pécs |
30 |
<0,01 |
47,2 |
<0,01-112,4 |
Budapest |
30 |
<0,01 |
24,0 |
<0,01-118,0 |
Szolnok |
30 |
<0,01 |
14,4 |
<0,01-225,0 |
NEKAP, 1996 (OÉTI adatai)
Húsok klórozott
szénhidrogén peszticidtartalma |
Állatfaj |
Hexaklór-benzol |
Hexaklór-ciklohexán
izomerek
|
DDT és metabolitjai |
|
(µg/kg) |
(µg/kg) |
(µg/kg) |
Sertés
|
1-2 |
1-2 |
20 |
Szarvasmarha |
2 |
1-3 |
60 |
Baromfi |
nd-2 |
nd-4 |
6-7 |
Vad |
1-6 |
nd-10 |
10-400 |
NEKAP, 1996 (OÉVI adatai;
nd: nem detektálható
Növényvédő szerek
A növényvédő szerek engedélyezése, forgalomba
hozatala és a felhasználás utáni szermaradékok szintje szigorúan
szabályozott. A legutóbbi évek vizsgálati eredményei szerint az
ellenőrzött mintáknak csak mintegy 1%-a tartalmazott szermaradékot a
megengedettnél magasabb koncentrációban.
Mikrobiológiai szennyezettség
Az élelmiszerfertőzések és -mérgezések száma
hazánkban – hasonlóan más európai országokhoz - tendenciájában
emelkedő. A kórokozók széles köréből kiemelt jelentőségű a
szalmonellózis, amelyhez képest az egyéb kórokozók által okozott
megbetegedések elenyészők.
- Szalmonella
Európában, az Egyesült Államokban és a világ többi részén is az egyik
leggyakoribb élelmiszer-eredetű megbetegedést kiváltó baktérium,
amely évente több millió megbetegedést okoz.
A mikroba környezeti forrásaként a víz, a talaj, a
rovarok, az üzemi, a konyhai felületek, az állati ürülék, a nyers
hús, a nyers baromfi és a nyers tengeri halak említhetők meg. A
Salmonella fajtái széles körben elterjedtek az állatokban,
főleg a szárnyasokban és a sertésekben, de az emberek is lehetnek
tünetmentes baktériumhordozók.
A fertőzést és a megbetegedését okozhatja
szennyezett nyers tojás és nem kellő mértékben főtt tojás, nem
megfelelő hőmérsékleten elkészített baromfi és hús, tej és tejtermék,
hal, rák, békacomb, élesztő, kókuszdió, mártások és salátaöntetek,
száraz kekszkeverék, krémmel töltött desszert és bevonat, szárított
zselatin, mogyoróvaj, kakaó és csokoládé.
Feltételezik, hogy a mikroba nem képes szaporodni
6,5 ºC alatt és 47 ºC fölött, 4,5 pH-érték alatt, és ha a
vízaktivitás 0,95 alatt van. A Salmonella érzékeny a fizikai
tényezőkre is, és szaporodása gátolható pasztőrözéssel, ionizáló
sugárzással és nagyon nagy nyomásokkal.
A megelőzés rendkívül drága, de - a mai világban
magától értetődő gazdasági számítások szerint – ebben az
esetben is a megelőzés az olcsóbb megoldás. Magyarországi számítások
szerint a termelésből való kiesést nem számolva, 1992-ben egy
Salmonellosisban szenvedő betegre eső költségek 28-30.000,-
Ft-ra tehetők (Szentgáliné Csórián E., (OKI)). Szükség lenne a
Salmonellosis megbetegedések megelőzésére egy országos program
kialakítására, amely az érintett tárcák és hatóságok szoros
együttműködésén alapulna.
Staphylococcus aureus
A S.
aureus mikroba toxint képez, ami röviddel az élelmiszer
elfogyasztása után hányást okoz. Az 1993-1998 között bejelentett
járványok között Európában a S. aureus a második leggyakrabban
fertőzést okozó mikroorganizmus a Salmonella után. A
járványok 4,1%-áért és az esetek 4,7%-áért felelős.
Az élelmiszer-szennyeződés terjedésének a fő
forrásai általában az élelmiszerkereskedők, de a berendezések és a
munkafelületek is lehetnek a S. aureus forrásai.
A S. aureus törzsek által termelt
enterotoxint tartalmazó élelmiszer elfogyasztása humán mérgezést
okoz. A sztafilokokkusz-mérgezést okozó élelmiszerek közé tartoznak a
hús és a hústermékek, a baromfi- és a tojástermékek, a tojásos,
tonhalas, csirkés, burgonyás, tésztás saláták; a sütőipari termékek,
pl. a krémmel töltött tészták, a krémes sütemények és a
szendvicstöltelékek; a tej és a tejipari termékek. A S. aureus
nem képes szaporodni 7 °C alatt, ill. 4,2-nél kisebb pH-értéken.
A helyesen elvégzett hőkezelés (pasztőrözés és sterilezés) általában
hatékony a sztafilokokkuszok inaktiválására, de az enterotoxinok a
hővel szemben ellenállóak, és aktívak maradnak a hőkezelés után is.
A személyi higiénia, különösen a késztermék
csomagolását végzők körében, jelentős tényező az állati eredetű
élelmiszerek S. aureus-szal való szennyeződésének
megakadályozására.
Egyéb
jelentős patogének
A Shigella jól ismert baktérium, Európában a
megbetegedések 2,7%-áért felelős.
A Campylobacter jejuni a hasmenés
legáltalánosabb okozója az Egyesült Államokban, és a megbetegedések
1%-ért felelős Európában.
A Clostridium botulinum által okozott
megbetegedések viszonylag nem gyakoriak, Európában az esetszám 1160 -
1351 eset/év 1993-1998 között.
A Listeria monocytogenes a várandós anyák,
újszülöttek és gyenge immunrendszerű egyének súlyos megbetegedését, a
liszteriózist okozza. A humán liszteriózis általában ritkán fordul
elő, de ha agyhártyagyulladást okoz, akkor az általános halálozási
arány 70%, a vérmérgezés 50%, a prenatális/neonatális fertőzés pedig
nagyobb mint 80%.
A Yersinia
enterocolitica, az Aeromonas
hydrophila és az Escherichia
coli O157:H7 újabban megjelent patogén baktériumok, amelyek
jelentősége a jövőben feltehetően növekedni fog.
A legutóbbi években nyugtalanságot, zavart okozott
az európai marhahús-iparban a prionok megjelenése, amelyek a
marhák szivacsos agysorvadásának (BSE)
okozói, Ez a betegség “kergemarhakórként” is ismeretes.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség
élelmiszer-biztonsági vizsgálata 2002-ben összesen 60 minta elemzését
jelentette. Az összes vizsgált jellemzőt figyelembe véve 27 termék,
azaz a minták 45%-a nem felelt meg az előírásoknak. A magas
kifogásolási arány zömmel jelölési hibából adódott (például minőségi
osztályba sorolás hiánya, a ténylegesnél hosszabb minőség-megőrzési
idő feltüntetése). Élelmiszer-biztonsági szempontból viszont pozitív
tény, hogy a vizsgált termékek egyetlen esetben sem tartalmaztak a
megengedett határértéknél magasabb mikotoxin-mennyiséget.
Mikrobiológiai szempontból már nem volt ilyen kedvező a helyzet,
ugyanis 7 esetben a forgalomba hozott termék mikrobiológiai
tisztasága kifogásolható volt.
Az ÁNTSZ a megyei intézetek szervezésében 2001-2003.
augusztus 4-6. között a nyári idegenforgalmi idényben a fokozott
közegészségügyi megterhelésnek és igénybevételnek kitett vendéglátó
egységek ellenőrzését végezte el (2003-ban 1248 egység ellenőrzése).
A bekövetkezett élelmiszer-eredetű megbetegedések alakulását a
következő táblázat mutatja.
A 2003. évi felmérés alapján az ételminták 0,6-8 %-a
volt kifogásolható, a tisztasági mintáknak pedig 6-80 %-a "nem
megfelelő" minősítést kapott. Ezekben mintákban a következő
mikrobák fordultak elő: Enterococcus coli, Pseudomonas aeruginosa,
Clostridium perfr. Összességében az 1021 élelmiszermintából 34,
az 1576 tisztasági mintából pedig 435 volt kifogásolt.
Az ÁNTSZ-ek és
az Állat-egészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás-ok
által végzett vizsgálatok - rendszerességük ellenére - nem adnak
felvilágosítást a fogyasztók számára az élelmiszerek
szennyezettségének mértékéről, amit a nemzetközi irodalomban
közismerten felmérő (alapvonal=base line) vizsgálatoknak neveznek, de
az ilyen jellegű vizsgálatok eredményeinek ismerete nélkül nem
képzelhető el az üzemek működtetése az általános higiénia és
különösen a speciális mikroorganizmusok
vonatkozásában.
Állati eredetű élelmiszerek maradékanyagok általi Szennyezése
Az állati eredetű élelmiszerek maradékanyagok által
okozott szennyezésének rendszeres ellenőrzését a 70-es évektől
kezdődően az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI), az
antibakteriális gátlóanyagok szűrővizsgálatát a Megyei
Állat-egészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomások (ÁEÉÁ-k)
végzik az FVM Állat-egészségügyi és Élelmiszer Ellenőrzési
Főosztálya által évről évre kiadott országos mintavételi program
keretein belül, beleértve az állati eredetű importtermékek
vizsgálatát is.
Az állati eredetű élelmiszerek monitoring programja
- követve az Európai Unió előírásait - az ország egész területét
átfogó, véletlenszerű eloszlású mintavételen alapul, amely a kémiai
szennyező maradékanyagok nagy érzékenységű, hiteles kimutatását is
biztosítja.
A mintavételi program hatálya kiterjed az ország
valamennyi, engedéllyel működő üzemet is magában foglaló vágóhídjára
(sertés, szarvasmarha, juh, baromfi), daraboló és feldolgozó-üzemére
(beleértve a csiga- és vadfeldolgozókat is), valamint 1997 óta
kiterjed a hal, a tej, a méz és a tojás vizsgálatára is.
A toxikológiai vizsgálati irányok - a 23/96
EU-direktívának megfelelően - a maradék képződési helyeinek a
figyelembevételével: az állatok szervei, szövetei, az izom, a máj, a
vese, a zsír, a pajzsmirigy, a vérplazma és a vizelet, valamint a tej
és a tejtermékek, a tojás és a méz.
-
A peszticid szermaradékok közül a klórozott szénhidrogén
típusú peszticidek használatát hazánkban már a 70-as években
betiltották, így nem okoznak problémát. A PCB- származékok
tekintetében az értékek mg/kg-ban kifejezve legfeljebb a harmadik
tizedesben jelentkeznek, így a mért eredmények jóval a hazai és a
nemzetközi határértékek alatt maradnak. Ugyanez a helyzet a gyorsan
bomló szerves foszforsavészter- származékok, a piretroidok esetében
is. Az állati eredetű élelmiszerek ellen egyszer sem fordult elő
kifogás.
- A kadmiumtartalom
esetében mind a sertés, mind a szarvasmarha vonatkozásában csak
a vesében fordult elő kifogás, az esetek 0,3, ill. 0,8%-ában. A FVF
a halak kereskedelmi forgalmazásának és értékesítési körülményeinek
vizsgálata során 2002. január - április hónapokban, amely kiterjedt
a nagy- és kiskereskedelmi egységek, valamint a hal-szaküzletek
ellenőrzésére, a területi felügyelőségek összesen 365 kereskedelmi
egységben végeztek ellenőrzést, és az üzletek 60%-ában valamilyen
szabálytalanságot állapítottak meg. A laboratóriumi vizsgálatra
került mintáknál a biztonsági vizsgálatok közül összesen 3 termék
kadmiumtartalma haladta meg a határértéket. A vizsgált minták 13%-a
(valamennyi importból származott) esett kifogás alá a megengedett
maximális határérték feletti arzéntartalom miatt.
- A határérték
feletti ólomtartalom miatti kifogásolás úgy a szarvasmarha,
mint sertés esetében is nullára csökkent.
- Higany- és
arzénhatárérték-túllépés - az importból származó halaktól
eltekintve - nem fordult elő.
- Míg az 1986-87-es
években a sertések közel 8,7%-ában volt kimutatható antibakteriális
gátlóanyag, (antibiotikum), ez 2001-re sertések esetén 0,5%-ra,
szarvasmarhák esetén 0,3%-ra csökkent.
- A hormonok és a
hormonhatású szerek, a nyugtatók és a
ß-receptorblokkolók szermaradékainak vizsgálatainál hosszú
évek óta nem merült fel kifogás, ami azt mutatja, hogy e szerekkel
nem történt visszaélés.
- A
mikotoxin-szennyezettség szempontjából az állati eredetű
élelmiszerek aggálymentesnek mondhatók.
A jövőt illetően a legfontosabb módszertani fejlesztést az
állatgyógyászati szerek metabolitjainak vizsgálata igényli, melyek
sok esetben toxikusabbak, mint maga az anyavegyület. A szermaradékok
vizsgálata még a fejlett nyugati országokban is komoly problémát
jelent. Ezeket a vegyületeket nagy felbontású, igen érzékeny
műszerekkel lehet nyomnyi mennyiségekben meghatározni, azonosítani.
A Nemzeti Környezet-egészségügyi Akcióprogram
(NEKAP) keretében az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tennivalókat
megfogalmazták. Az ételszennyezések megelőzése, a tudatformálás, az
oktatás-nevelés, a jogszabályi háttér és a hatósági intézkedések
foganatosítása mellett igen fontos a rendszeres ellenőrzés, a
monitorozás és az adatok szakszerű, gyors értékelése, ill. az
információk átadása. Igen lényeges, hogy a kutatás megfelelő szinten
és megfelelő támogatottsággal folytatódjék, és amennyiben lehetséges,
további támogatást is kapjon. A NEKAP a tárcák közötti együttműködés
elősegítése, a lakosság felvilágosítása, az oktatás, nevelés, a
közegészségügyi ellenőrző feladatok kiterjesztése és a megelőzés
egyéb lehetőségeinek felkutatása révén válhat az élelmiszer-biztonság
fokozásának egyik legfontosabb eszközévé.
|