2.füzet Az élelmiszer-biztonság szereplőinek jogi felelőssége Magyarországon |
|
2004.03.25. 09:12 |
Magyarországon a jogharmonizáció folyamata az
élelmiszerek területén is korán megkezdõdött. Az
élelmiszer-szabályozással kapcsolatos nagyszámú (több mint 200)
joganyag harmonizációja legnagyobb részben a földmûvelési tárca,
kisebb részben az egészségügyi, ill. a környezetvédelmi és a
gazdasági tárca felelõssége alá tartozik. Az FVM irányítása alatt már
1996-ban megalakult az Élelmiszer Harmonizációs Munkacsoport,
amelyben az EüM és intézményei is képviseltették magukat.
|
1.füzet Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon |
|
2004.03.25. 09:02 |
A világ számos országában, így Magyarországon is a
táplálkozással és az életmóddal összefüggő betegségeknek jelentős
szerepe van a lakosság egészségi állapotának, valamint az ebből
következő halálozási okoknak az alakulásában. Magyarországon az
összes halálozás felét keringési, negyedét daganatos betegségek
okozzák. A magyar férfilakosság kétharmada, a nők fele túlsúlyos,
illetve elhízott, ehhez a táplálkozással összefüggő betegséghez
két-háromszor gyakrabban társul a magas vérnyomás, a 2. típusú
cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavara.
|
|