|
A 2003-ban elhunyt Dr Robert C. Atkins által kialakított diéta lényege a magas protein bevitel és a szénhidrátok szinte teljes mértékû elhagyása. A szénhidrátok elhagyásával a szervezet úgy érzékeli, mintha nem jutna elegendõ táplálékhoz (gyakorlatilag mintha éheznénk), és elkezdi elégetni a lerakódott zsírokat. Mivel a diéta elsõ két hete elég szigorú, a kezdeti fogyás gyors és látványos. Az Atkins-diéta arra az elméletre épül, hogy a hízás nem a bevitt étel mennyiségétõl függ, hanem attól, ahogy a szervezetünk lebontja a szénhidrátokat, különös tekintettel a kenyérre, burgonyára és a tésztára. A több mint harminc éve létezõ (és ugyanennyi ideje heves vitákat kiváltó) Atkins-diéta, illetve az azonos elvekre épülõ, Arthur Agatston miami szívgyógyász által kidolgozott, úgy nevezett Dél-tengeri diéta lényege, hogy korlátlan mennyiségben engedélyezi fehérjék (hús, tojás, sajt) fogyasztását, ellenben a szénhidrátok (kenyérfélék, rizs és gyümölcsök) bevitelét radikálisan csökkenti. Atkins napi fél kg fogyást ígér a fehérjében gazdag diéta betartása mellett, Agatston a három fázisból álló diétájának elsõ hetében körülbelül 4-6 kilogrammot. Atkins a kenyér, a burgonya, a rizs és tésztafélék fogyasztását tiltja, ellenben szalonnát, virslit, sajtot, halat, tejszínt és tojást korlátlan mennyiségben engedélyezi, sõt az alkoholt sem zárja ki teljes mértékben. A diéta lényege, hogy az energia-bevitel nincs korlátozva, minden olyasmit lehet enni, amit a többi diéta tilt. A napi bevitt energia optimális megoszlása Atkins-diéta szerint: 15-20% szénhidrát, 44-45% zsír és 40% fehérje.
Az elsõ hetek után az Atkins-diéta és a Dél-tengeri diéta egyfajta szinten tartó, visszaszoktató programot ír elõ. A szénhidrát bevitel még ebben a stádiumban is jóval kevesebb, mint amennyihez a legtöbb ember hozzá van szokva. Az elsõ hetek nagyon nehezek lehetnek, különösen azoknak, akik nagy mennyiségû szénhidrát bevitelhez vannak szokva, aminek számos mellékhatása lehet, így szédülés, fejfájás, ájulás. Egy másik tipikus, kellemetlen mellékhatása a rossz szájszag lehet.
Az utóbbi idõben Atkins diétáját újra rengeteg kritika érte, mondván, hogy hosszú távon káros az egészségre, és szívbetegségekhez vezet. A magas fehérjebevitel ugyanis megterheli a vesét, megemeli a vér húgysav- és koleszterinértékét, illetve a diéta rost- és vitaminhiányos. A koleszterinben gazdag étrend miatt megemelkedik a vérnyomás, és nem csoda, ha megnõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Vannak, akik szerint a szénhidrát-megvonás elve sok értékes anyagtól fosztja meg a szervezetet, a fehérjefogyasztás jelentõs növelése viszont hosszabb távon emeli a koleszterinszintet, bár ezt a szakemberek egy része nem látja bizonyítottnak.
Ami miatt nem ajánlott a diéta: - A diéta szigorúan korlátozza a fogyasztható ételeket - Magas zsírtartalmú ételek fogyasztását írja elõ - A diéta rossz közérzetet, fejfájást, szédülés és rossz leheletet idéz elõ - A fogyókúra számos alapfontosságú tápanyagot kizár - A leadott kilók nagyon könnyen visszaszedhetõk - A magas protein tartalmú ételek túlzott fogyasztása rombolja olyan létfontosságú szerveinket, mint a szív és a vese. | |