Beigli - Bezsa
Tészta (8 db beiglihez):
1 kg liszt
40 dkg ráma
10 dkg porckor
2 dkg élesztő
1 dkg só
3 dl tej
4 db tojássárgája
1 dkg vaníliás cukor
1 dkg reszelt citromhéj
Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesen elkevert élesztőt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon. Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább fél órára hűvös helyre tesszük pihenni.
Töltelék (4 db beiglire):
50 dkg dió/mák
30 dkg cukor
2,5 dl tej
2 dkg vaníliás cukor
2 dkg citromhéj
aki szereti 5 dkg mazsola
Az őrölt diót vagy mákot az összes járulékos ízesítőanyaggal összekeverjük. A tejet a cukorral (és a mazsolával) feltesszük főni. Mikor felforr a tej, ráöntjük az imént előkészített dióra/mákra és jól összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. (A töltelék mennyiség, ha elkészítjük dióból és mákból is, 4-4 db félkilós beiglire lesz elegendő.)
Beigli elkészítése:
A tésztánkat 3-4 mm vastag téglalap alakúra (kb. A/4-es méret) nyújtjuk, lehetőleg liszt használata nélkül A tölteléket egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, ügyelve arra, hogy a szélein 1-1 cm elmaradjon. A tészta rövidebb oldalain a szélét 1 cm szélességben behajtjuk a töltelékre, majd hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra felcsavarjuk. A beigli rudakat úgy helyezzük a tepsibe, hogy a hajtásuk alulra kerüljön. A helyes kenési móddal adhatjuk meg a beigli jól ismert márványos jellegét. Először simára kevert tojássárgájával kenjük le, és langyos meleg helyen érleljük. Amikorra megszárad a felületén a sárgája a kelési folyamat miatt kis hajszál repedések keletkeznek. Ekkor a beigliket csak tojásfehérjével kenjük le, és hűvös helyre tesszük eddig, amíg a felületük ismét megszárad. Sütés előtt szerencsés hurkapálcikával megszurkálni, hogy a fölösleges gőz könnyebben eltávozhasson, ne repessze szét a rudakat. Közepesen erő, kb. 200 fokra melegített sütőben sütjük, úgy 40 percig.
Gesztenyés beiglit is készíthetünk. 25 dkg gesztenyemasszát, 3 dkg porcukrot, 0,2 dl rumot (3 dkg mazsolát) összegyúrva, ugyan úgy járva el, mint az előzőeknél.
|