Receptek : Zabpelyhes húsgombócok - Fortunate |
Zabpelyhes húsgombócok - Fortunate
Hozzávalók 6 személyre:
1 húsleveskocka
10 dkg zabpehely
40 dkg darált sertés- vagy marhahús
1 tojás
1 csapott kiskanál só
1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kisebb vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez bő olaj
Elkészítés:
A leveskockát 5 dl vízben felforraljuk. A zabpelyhet beleszórjuk, lehúzzuk a tűzről, felfedjük, 1 órán át duzzadni hagyjuk. Ezután kifacsarjuk, a hússal és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, mindezt serpenyőben megforrósított olajon 1-2 perc alatt kissé megfuttatjuk. A húsos masszához keverjük. Nedves kézzel kb. 18 diónyi gombócot formázunk belőle, és a zsemlemorzsában meghempergetjük. Bő, forró olajban 5-6 perc alatt megsütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, konyhai papírtörlőre szedve jól lecsöpögtetjük. Melegen burgonyapürével, hidegen valamilyen salátával kínáljuk.
Zabpehely helyett rozspehellyel, árpapehellyel, vagy búzapehellyel is készíthetjük, de használhatunk hozzá több komponensű pehelymixet is.
|