Hokkaidó kalács - Limara
Hozzávalók:
25 dkg tej (kb.2,5 dl)
15 dkg tejszín (kb. 1,5 dl)
1 tojás (helyett 2 tojássárgája)
9 g só (1 mk)
8 dkg cukor
3 dkg tejpor (helyett 2 csapott ek burgonyapehely)
7 dkg szárított élesztő (helyett 2,5 dkg friss élesztő)
54 dkg BL 80-as liszt
6 dkg finomliszt
Elkészítés:
Gépben tésztát dagasztunk a hozzávalókból. ŰDuplájára kelesztjük, majd 4 részre vágjuk, kinyújtjuk, olvasztott margarinnal vékonyan megkenjük és feltekerjük. A tekercseket formába tesszük, fél óra kelesztés után tojással megkenjük és hideg sütőben kezdjük el sütni.
Ahogy én csináltam: kézzel dagasztottam, elég ragadósnak tűnt, de kellő dagasztás után szép síma lett. 20 perc kelesztés után átgyúrtam egy kicsit, majd duplájára kelesztettem. Kettévágtam, vékonyan megkentem olvasztott margarinnal, feltekertem és a két szálat összetekertem. 30 perc után lekentem egy kevés tejjel elkevert tojássárgájával. Hideg sütőben kezdtem sütni. Sülés közben alufóliával letakartam,mert kezdett megégni a teteje, 200 fokról visszavettem 180 fokra. Kb. 35 percig sütöttem.
|