Aranygaluska - Bora
Hozzávalók a tésztához:
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
50 dkg liszt (fele lehet Graham-liszt)
10 dkg ráma
1 mk só
1 citrom reszelt héja
3 tojássárgája
rétegezéshez:
5 dkg ráma
15 dkg darált dió
4 ek barna cukor
kikenéshez:
ráma
Elkészítés:
A tésztához valókból gépben tésztát dagasztottam. Rámát olvasztva tettem bele. 20 perc dagasztás, 40 perc kelesztés, 20 perc dagasztás.
Egy tűzálló tálat kikentem rámával. A tésztát lisztes felületre borítottam és ujjnyi vastagra lapítottam. Pogácsaszaggatóval (ennek hiányában pohárral) kiszúrtam a tésztát, majd nem túl szorosan a tálba tettem egy réteg tésztát. Ezt kevés olvasztott rámával meglocsoltam és sukros dióval megszórtam. Erre újabb sor tészta jött, majd ismét ráma és a cukros dió, erre kerül végül a maradék tészta és a maradék ráma.
Konyharuhával letakarva 30 prcig kelesztettem. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütöttem.
Hozzávalók a vanília mártáshoz:
4 tojássárgája
7 dl tej
10 dkg cukor
2 cs. Bourbon-os vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig vertem, közben a tejet feltettem forrni. A tojássárgák folyamatos keverése mellett fokozatosan hozzáadtam a felforrt tejet, és sűrűsödésig kevergetve felfőztem.
Megmaradt tojásfehérjék felhasználásának lehetőségei:
fehérpiskóta, majomkenyér
|