Vadas - Bora
Hozzávalók:
60 dkg marhafartő
4-5 dkg füstölt szalonna
4 dkg zsír
8 db sárgarépa
4 db zöldség
2 közepes fej hagyma (vagy 1 nagy)
2 ek liszt
2 dl tejföl
néhány szem egész bors
1 babérlevél
1 kk mustár
egy pici cukor
1 ek ecet
só
1/2 citrom
Elkészítés:
A megmosott húst vékony csíkokra vágom szalonnával megtűzdelem és megsózom. A zsírt felolvasztom, beleteszem a szalonnabőrkét, a karikára vágott zöldséget, hagymát, borsot, babérlevelet, és a citrom vékonyan levágott héját. Néhány percig pirítom, akkor beleteszem a húst és együtt pirítom. Ha már a hús szépen megpirult, feleresztem 1/2 liter vízzel, öntök rá 1 ek ecetet és fedő alatt párolom. Ha levét elfőtte, mindig egy kevés vizet öntök utána. Amikor a hús megpuhult kiveszem a léből. A levébe öntöm a liszttel elhabart tejfölt, ízesítem citromlével, mustárral, cukorral és gyakran keverve kb. 10 percig forralom, utána szitán átnyomom. Tálaláskor a húst fölszeletelem, a mártással leöntöm és zsemlegombócot adok hozzá.
|