Fonott kalács - E.Margit
//gportal.hu/gindex.php?pg=9859735
E.Margit receptje
"Összesen 3 méretben találjátok meg ezt a kalácsot, hogy akinek kisebb gépe van, annak is legyen kész recept. A kalácsreceptjeimben mindenütt édesítőszert találtok. Ehelyett kiírtam a recepthez, hogy mennyi cukrot lehet tenni. Az általános tanácsok között már leírtam, de itt is megteszem, mert azt nem biztos, hogy mindenki végigolvasta, hogy
10 dkg cukor = 0,6 - 0,7 dl folyadékkal
Tehát, ha cukorral csinálja valaki a receptjeimet, akkor ennyivel kevesebb összfolyadékot tegyen a tésztába.
Diabetikus (fogyókúrás) kalács (kb 1 kg-os):
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész (!) tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
Kisebb változat (kb. 80-85 dkg-os)
50 dkg BL 80-as liszt (vagy 30 dkg finomliszt + 20 dkg rétesliszt)
0,7 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
1 egész tojás
4 dkg margarin
1/4 kk. só
1 kk. cukor
1,5 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
késhegynyi aszkorbinsav
1/5 friss élesztő
Még kisebb változat (kb 65-70 dkg-os)
40dkg BL 80-as liszt (vagy 25 dkg finomliszt + 15 dkg rétesliszt)
0,6 dl tej
1,5 dl kefír v. joghurt
1 egész tojás
3 dkg margarin
1/4 kk. só
1 kk. cukor
1 1/4 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
késhegynyi aszkorbinsav
1/5 (vagy 1/6) friss élesztő
Sokszor volt már kérdés, hogy ha kakaós, márványos kalácsot szeretne valaki csinálni, akkor mennyi és milyen kakaót kell a tésztához tenni. Én főzős kakaóporból 2 evőkanálnyit szoktam kevés vízzel sűrű péppé keverni és ezt teszem a tésztába, így néz ki kikeverve:
"
|