Ostoros rétes - Bora
Hozzávalók:
tésztához:
60 dkg finomliszt (fele lehe graham-liszt is)
3 tojássárgája
3 ek olaj
3 ek (6dkg cukor)
4 dl langyos tej
5 dkg elmorzsolt élesztő
1 mk só
töltelékhez:
25 dkg ráma
20 dkg cukor
3 ek keserű kakaópor
tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
A tésztához valókat bedagasztjuk. Letakarva 5 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben a puha rámát a cukorral krémes álagúvá keverjük (nem fontos, hogy a cukor elolvadjon benne), majd hozzáadjuk a kakaóport is.
A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, 6 egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenük, ezt megnedvesített késsel a legkönnyebb. Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességen befelé ráhajtjuk, majd a tésztát, lehetőleg minél több csavarással felhengereljük.
Hármat összefonunk. Az így kapott két kalácsot egy kb 30*20 cm-es, kivajazott magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 percig sütjük.
|