Mogyorós/nutellás kalács
Hozzávalók:
230 ml víz
1 tojás
45 dkg liszt
45 ml sovány tejpor
1/2 tk só
5 dkg porcukor
7,5 dkg vaj
7,5 ml (1 1/2 tk) szárított élesztő
Elkészítés:
Én kenyérsütőben szoktam összekevertetni és keleszteni.
Kelesztés után kinyújtom kb, 65*45 cm-re, megkenem mogyorókrémmel/nutellával, kettévágom a tésztát és belülről kifelé mindkettőt feltekerem. Majd a két feltekertet összecsavarom. A két végét összenyomom és kapcsos tortaformába teszem (lehetőleg olyanba, aminek van belső betétje, ennek hiányában lehet kuglófformába is tenni), amit előtte kikenek olajjal épphogy. Meleg helyen kb. 30-45 perc kelesztés után 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sül.
A víz és a tejpor helyett tejet használok kb. 2,3 dl-t, a szárított élesztő helyett frisset, itt kb 2,5 dkg-ot.
|