KAJÁK CITROMMAL
Túrós palacsinta citrommal: Ez csak annyi, hogy amikor a palacsintába túrót teszel, akkor egy egész citrom héját reszeld a túróba, és úgy töltsd meg vele a palacsintát. Isteni az íze!
Citromos bárányszelet
- Hozzávalók:
60 dkg szeletelt bárányhús 2 ek margarin 1 dl húsleves ½ zöldpaprika ½ citrom só bors
- Elkészítés:
A húst megmossuk, felszeleteljük, kiverjük, sózzuk, borsozzuk.
A margarint egy serpenyõben felforrósítjuk és a hússzeletek mindkét oldalát jól átsütjük.
A húsokat kivesszük a serpenyõbõl és melegen tartjuk.
A margarinhoz hozzáöntjük a húslevest.
A paprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk és csíkokra vágjuk. A citromot vékonyan felszeleteljük. A paprikát és a citromot hozzáadjuk a pecsenyeléhez, 15 percig fõzzük, majd beletesszük a hússzeleteket.
5 perc alatt összemelegítjük. Ha kell, utóízesítjük.
Citromos rizs
-
Hozzávalók: 2 csésze rizs 6 bögre víz 3 ek. vaj 3 citrom leve 1 csésze kókuszreszelék 3 kk. kurkuma 1 kk. koriandermag 2 durvára vágott dió 3 hegyes erős zöldpaprika 2 kk. apróra vágott petrezselyemzöldje csipetnyi só
-
Elkészítés:
Váltott vízben mossuk meg a rizst, és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd adjuk hozzá a citromlevet, a kókuszreszeléket a kurkumát és a petrezselyemzöldet. Alaposan keverjük össze, és tegyük félre. Vajban pirítsuk meg a frissen őrölt koriandermagot, a diót és a felszeletelt zöldpaprikát, majd öntsük rá a rizsre, és óvatosan kavarjuk össze. Fedjük le az edényt, és langyos sütőben szárítsuk még 10 percig. Forrón tálaljuk.
Citromos madeleine
-
Hozzávaló: 2 db tojás 10 dkg cukor 1 citrom reszelt héja 10 dkg liszt pici só 10 dkg felolvasztott margarin
-
Elkészítés
Előmelegítem a sütőt 190 fokra. Aztán felütöm a tojásokat, majd hozzájuk teszem a cukrot, és robotgéppel 3-4 perc alatt alaposan habosra keverem őket. Amikor már szép habos, a liszthez hozzákeverem a csipet sót, majd a tojáshabhoz reszelem a citrom héját. Ekkor előveszek egy fakanalat és széles mozdulatokkal a tojáshabhoz forgatom a lisztet, végül hozzáforgatom az olvasztott margarint is. Ezzel el is készült a sütemény tésztája. Ekkor vékonyan kivajazom a madeleine formákat, majd a tésztával együtt beteszem őket a hűtőbe fél órára. A pihenő idő leteltével a tésztát kiskanállal kiadagolom a formákba és 190 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
|