| Zöldség, gyümölcs
Diót kettévágva, héjastól is szoktam etetni a papagájokkal, nagyon szeretik kicsipegetni, eljátszanak vele. Sokat nem szabad adni, nehogy elhízzanak. A papagájoknak minden gyümölcs adható, ha kiskora óta kapta, akkor ismeri, szereti. Például alma, körte, narancs, banán, szőlő, dinnye, szilva, cseresznye, meggy, egres, ribizli.
A zöldségekkel szintén ez a helyzet. Szoktam adni káposztát, kelkáposztát, répát, karfiolt, karalábét, petrezselymet, salátát, zöldborsót, zöldbabot stb. Egy kivétel a hullámos papagáj. Neki nem ajánlott a káposztafélék adása, mert hajlamos a pajzsmirigy-túltengésre, és a káposztafélék ezt elősegítik. Éppen emiatt érdemes a hullámos papagáj vizébe egy-egy cseppjódot cseppenteni. A jódhiány is pajzsmirigy-túltengéshez vezet. Tehát a zöldségek, gyümölcsök etetésével madarunknak biztosítjuk a megfelelő vitamin, valamint a nyersrost ellátást, ami elősegíti az emésztést.
Zöldeleség
Madaraimnak kora tavasztól késő őszig szedek és mindennap adok "füvet". Pl.: tyúkhúr, lóhere, fehérhere, lucerna, lándzsás utifű, széleslevelű utifű, gyermekláncfű, vadsóska, közönséges cickafark, perjefélék (angol, francia, egynyári perje, tarackbúza, kakaslábfű).
A "füvet" sose szedjük vizesen, harmatosan, és ne szedjük le árokpartról, utak mellől (ólommérgezés), valamint ne legyen poros.
Figyeljünk oda arra is, hogy mit szedünk, mert van ami hasmenést okoz, vagy mérgező lehet. A pillangósoknak (herefélék, lucerna) magas a fehérjetartalma. Az utifűféléknek féreg- és baktériumölő hatása van. A perjeféléket akkor a legérdemesebb szedni, amikor viaszérett bennük a mag (már nem teljesen zöld, de még nem pereg ki), ekkor a legértékesebbek. Ezeket egy csokorba fel lehet kötni a kalitkába, vagy röpdébe, a madarak szívesen elcsipegetik.
Egyéb
Sokféle táplálékot szoktam adni madaraimnak, hogy színesebbé tegyem az étrendjüket. Például csipkebogyót, bodzavirágot, nyárfa, fűzfagallyakat, a kőrisfa termését, sovány főtt húst csontostól. A fűzfagally a törpepapagájoknak nélkülözhetetlen a fészeképítéshez, de a többi is elcsipegeti a kérgét, rügyeit, leveleit. Így nem nő túl a csőrük, karmuk. Arról nem beszélve, hogy a fűzfa igen egészséges, sok benne az ásványi anyag. A fűzfateát, mint gyógyhatású készítményt a humángyógyászatban is használják. A csipkebogyó sok C-vitamint és karotint tartalmaz. A főtt húsnak magas a fehérjetartalma és a vastartalma is jelentős. A neophemák, nimfák, verébpapagájok lecsipegetik a csontról a húst, az agapornisok és a kecskepapagájok a vékonyabb csontokat is meg ill. szétrágcsálják, a kissándorok pedig a csirke combcsontot is megeszik. A csontban sok a kalcium és a foszfor, a hús pedig madaraim fehérje kiegészítésének skáláját teszi szélesebbé.
| |