Kérdés: A glikémiás indexről (GI) szeretnék némi információt kapni. Tényleg jótékonyan hat a testépítésre, ha az ember magas glikémiás indexű szénhidrátok helyett alacsony glikémiás index értéku szénhidrátokat fogyaszt?
Válasz: A válasz attól függ, hogy milyen szénhidrátokra gondolsz. A glikémiás index (GI) csak a különböző ételek és italok által kiváltott vércukor szint megemelkedést méri; nem olyan index, mint például a tápanyag sűrűség, vagy a vitamin ill. rosttartalom. Tehát a GI abban segít, hogy az ételek kiválasztásánál okosabban dönts, különös tekintettel a szénhidrát forrásokra, és ezáltal elkerüld a vércukor szint, – valamint ennek következtében – az inzulin szint megugrását.
A zabpehelynek például alacsony a glikémiás indexe. A babfélék többségének is, részben a protein és az oldódó rosttartalmuk miatt. A fehér kenyér viszont magas glikémiás indexű szénhidrát, melynek fogyasztásával a vércukor szint hirtelen megugrik, majd lecsökken. Amennyiben érzékeny vagy a vércukor szint változására, a hirtelen növekedés ill. csökkenés könnyen szénhidrátfalóvá tehet; mihelyt csökken a vércukor szinted, a szervezeted rögtön követeli a szintemelést. Ez a yo-yo effektus nem kedvez az izomnövekedésnek. A fehér kenyér helyett fogyassz inkább zabpelyhet, vagy babféléket a protein és az oldódó rosttartalmuk miatt. A magas glikémiás indexű ételektől eltérően nem eredményeznek hirtelen vércukor szintemelkedést, majd zuhanást.
Amikor az ételek kiválasztásáról kell döntened, a GI értéket más tényezőkkel összevetve vedd figyelembe. A fehér kenyér például magas glikémiás indexértékkel bír, és tápanyagban is szegény, azaz alacsony a vitamin, ásványi anyag ill. rosttartalma. Számos magas GI étel viszont értékes tápanyagokat tartalmaz. A banán például a körténél magasabb glikémiás indexértékkel rendelkezik, ez mégsem jelenti automatikusan azt, hogy teljesen mellőznöd kellene. A spagettivel összevetve a barna rizsnek magasabb a GI-e, viszont a barna rizs összetett szénhidrát, magasabb a rosttartalma és az ásványi anyag surusége, és a testépítők étrendjének meghatározó eleme. A GI-nek akkor van igazán jelentősége, ha csak szénhidrátot fogyasztasz, azaz az étkezés során csak elenyésző mennyiségu proteint vagy zsírt juttatsz be a szervezetedbe. (A protein és a zsír lelassítják az emésztést, így enyhítik a magas GI értéku étel vércukor szintre kifejtett hatását. A hagyományos zabkása, a tésztafélék többsége, a teljes őrlésű fekete zabkenyér, a babfélék, a lencse, az alma, a narancs, a körte, a szilva, a zöldleveles zöldségek többsége alacsony-közepes GI indexértékkel bír, így fogyasztásuk zsír vagy protein tartalmú élelmiszerek fogyasztása nélkül is ajánlott. A magas GI értékkel bíró sült burgonya, a puffasztott rizsszeletek, a kenyérfajták többsége, az érett banán, a mazsola kerülendő a vércukor ingadozásra érzékeny testépítőknek.
|