Általában azt jelenti a „tisztán evés”, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek közel állnak a TERMÉSZETHEZ. Minél több eljáráson megy az étel keresztül az előállítás során, annál kevésbé esik ebbe a kategóriába, a benne rejlő értékes tápanyagok elvesznek. A testépítők számára fontos, hogy az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat természetes forrásból is beszerezzék, és hogy a nem kívánatos anyagokat, melyeket majdnem minden feldolgozott étel tartalmaz, elkerüljék.
Mi a különbség az egészséges és a feldolgozott étel között? A legtöbb protein forrás, mint a hal, a szárnyasok tisztának számítanak, nyersen megveszed ôket, és saját magad megfôzöd. A fagyasztott csirkefalatok azonban nem ilyenek. A tej és a sajt egészségesek, az egész bab is (mellesleg nagyon jó rost forrás is). A gyümölcs és a szárított gyümölcs is egészséges, a krumpli és a paradicsom is, de a chipszek és a pizzák már nem. A fehér kenyér gyakran tartalmaz finomított fehérlisztet, ahelyett, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült volna. A teljes kiőrlésű kenyerek közül is a sötétebbek az egészségesebbek, mert több rostot és fehérjét tartalmaznak. Fontos, hogy mindig olvasd el az élelmiszerek címkéjét, számos termékhez adtak extra kalciumot, vitaminokat. Ugyanakkor, ha például C vitamint szeretnél magadhoz venni, egy narancs még mindig a legoptimálisabb megoldás. Látható, hogy nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő élelmiszereket, de ha lépésről lépésre megismered a beszerezhető élelmiszereket, és fokozatosan áttérsz az egészségesekre, hosszú távon mindenképpen megéri a ráfordított időt és energiát. Egészségesebb leszel, és elkerülheted a sok tartósító szert, sót és cukrot.
Egy minta étrend
reggeli: tojás, cereáliák, szeletelt gyümölcs tízórai: magok ebéd: grillezett csirkemell, saláta, barna rizs uzsonna: egy darab gyümölcs, zsírmentes tej vacsora: grillezett hal, héjában sült krumpli, aszparagusz lefekvés előtt: természetes mogyorókrém, teljes kiőrlésű magokból készült szelet. |