A tejsavófehérje és a teljesítmény
A legtöbb sportoló úgy ismeri a tejsavófehérjét, mint egy nagyon magas biológia értékű fehérjét (BV index). Ezért nem is meglepő, hogy az aktív életet élő emberek a tejsavófehérje-alapú táplálékkiegészítőket a legjobban fogyó kiegészítőkké emelték a piacon. A tejsavófehérjének közvetlen hatásai is lehetnek a teljesítményre. Sok tanulmány kimutatta már, hogy az oxidációs terhelés hozzájárul az izmok fáradásához és sokan arra következtettek, hogy az antioxidánsok használata javíthatja a teljesítményt. A GSH a legfőbb sejteken belüli vízben oldódó antioxidáns és a többi antioxidáns újrahasznosításában van nagy szerepe.
Egy gyakorlati kísérletben 20 fiatal felnőttnek (10 férfi, 10 nő) tejsavófehérjét, vagy kazein fehérjét (a domináns fehérje a tejben) adtak három hónapon keresztül. Vizsgálták az izomteljesítményt és a limfociták (nyiroksejtek) GSH szintjét mint a szöveti GSH szint egy mérőjét. Nem volt számottevő különbség a csúcsteljesítmény, vagy a munkabírás kiindulási szintje között a két csoportban a kísérlet elkezdésekor. A teszt végére mind a teljesítmény, mind a munkabírás jelentősen fejlődött a tejsavófehérjét fogyasztó csoportnál, míg a kazein csoportban nem volt változás. Ugyanez volt igaz a limfociták GSH szintjére is, mely a tejsavó csoportban 35 százalékkal nőtt. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy: "Ez az első tanulmány, ami azt hivatott demonstrálni, hogy tartós táplálékkiegészítés egy az antioxidáns-védelem növelésére hivatott termékkel megnövekedett akaratlagos teljesítményt eredményez." A tejsavófehérje számos okból egyértelműen az optimális táplálékkiegészítő sportolók számára, amelyek közül az egyik a megnövekedett teljesítmény az állóképességet igénylő feladatoknál.
Tejsavófehérjék a gyakorlatban Az eddigiekből egyértelműen kiderült, hogy a tejsavófehérje direkt és indirekt módon is az átlagemberek, a sportolók és legfőképpen a testépítők legjobb fegyvere. Biológiai értéke kimagasló, aminosav profilja remek, valamint felszívódási és hasznosulási mutatói ideálissá teszik egy testépítő mindennapos étkezéseinek kiemelt időpontjaiban. A tejsavófehérje, ha nem is maga az élet, de a fejlődő élet egyik legjobb támogató tápanyaga - az újszülöttek és a testfejlesztők is ide tartoznak. Mint ismeretes, a tejsavófehérje a tehéntej egyik proteinje (a másik a kazein), de sajnos csak töredék részét teszi ki a tej fehérje részének. Emiatt válik szükségessé a tejsavó táplálékkiegészítő formában való alkalmazása, ha hasznot akarunk húzni a csodálatos hatásaiból.
A protein táplálékkiegészítők vásárlásakor sajnos kettős problémával állsz szemben, mint vásárló. Egyrészről megfelelő háttérismeretek szükségesek ahhoz, hogy a legjobb hatású tejsavófehérje készítményt ki tudd választani. Itt még csak az elméletről beszélek, hogy papíron mit nyújt egy termék. Emellett igen szomorú a piaci helyzet abban a tekintetben, hogy a gyártók információi nem megbízhatóak, a termékek címkéjén és katalógusok oldalain feltüntetett adatok nagyon sokszor nem felelnek meg a valóságnak! A gátlástalan cégek minden tekintetben "kiszolgálják" a vásárlói igényeket - hazugságok árán. Nagyon sok termék azzal büszkélkedik, hogy minimális, vagy nulla gramm zsír és cukor van benne, és emellett a fehérje koncentráció (százalékos arány) igen erősen megközelíti a 100%-ot. Ehhez társul az, hogy már szinte ingyen adják ezeket a "szuper" proteineket. Ismétlem, ezek nem valós adatok, csak sok gyártó állítja őket!
Igazából semmi nem védi a vásárlót, csak a saját tudása és tapasztalata. A fogyasztóvédelem hivatalos rendszere, az OÉTI engedély is egy "felületi kezelés" a problémára. Ez a hivatal minden termékfajtából 1 db flakont bevizsgált, amibe természetesen egy gyártónak nem probléma beletenni a címkének megfelelő keveréket. Hogy aztán a megkapott engedéllyel takarózva az összes többi dobozba már mit tesznek, az egy teljesen más sztori! Ez nem védelem, vagy garancia a vásárló számára. Amit tehet a felhasználó az az, hogy széleskörű ismeretei birtokában egy címkére ránézve azonnal vörös kérdőjelek ugranak fel a lelki szemei előtt és bizton tudja, hogy az adott termék állításai, összetétele nem lehet igaz, csak átverés. Csak egy példa: egy tejsavóprotein-koncentrátum - amit ezen a néven hirdetnek és ezen a szinten áraznak be - nem lehet 83-85%-os vagy még több, mert már a fehérje koncentrátum alapanyag sem éri el ezt a tisztaságot!
Te, mint felhasználó azt teheted, hogy megszerzed a szükséges alapismereteket, követed a piac történéseit, tanulmányozod a különböző cégek állításait. Márkahűség kialakítása ajánlott egy adott cég sokéves jelenlétének, munkájának és állításainak alapján. Persze, minden reklám tartalmaz enyhe túlzásokat, cseles megfogalmazásokat, de ez a kereskedelem része, egy autó sem néz már soha úgy ki az utcán, mint a szalonban a napfényt és port még nem látott fényezéssel. Ezzel együtt, ha egy cég sok éve jelen van egy piacon, érezhetően hosszú időre tervez, igyekszik a vevők bizalmát megszerezni és nem dobálózik számtalan nyilvánvalóan hamis állítással, akkor annál érdemes lehorgonyozni.
E kellemetlen részletek után nézzük, hogy milyen tejsavófehérjét keress a polcokon! A tejsavófehérje minősége a feldolgozás módjától függ. Ez nem lehet magas hőmérsékleten, vagy nem ideális pH tartományban végrehajtott eljárás. Ilyenkor ugyanis a fehérje eredeti biológiai szerkezete visszafordíthatatlanul megváltozik és csökken a biológiai értéke. Emellett egyes eljárások alapvető hibákkal rendelkeznek és nem őrzik meg az előnyös protein mikrofrakció arányokat. Ilyen az eléggé kedvelt ion-cseréléses feldolgozás is. Ez a módszer tisztább, koncentráltabb fehérjét eredményez, de teljesen megváltoztatja a frakciók arányát, a glikomakropeptideket például gyakorlatilag "kiöli" a tejsavófehérjéből.
A tejsavófehérje termékek egyik alapvető kategóriája a tejsavófehérje-koncentrátum, mely kevésbé feldolgozott, a protein tartalma 70% körül mozog és picit több zsír és szénhidrát van benne. A leggyakoribb feldolgozási technika ebben a kategóriában az ultraszűrés (ultrafiltration). A másik csoportban a tejsavófehérje-izolátumok vannak, melyek további szűrésen mennek keresztül, még több szénhidrát és zsír kerül eltávolításra belőlük, így a protein 80-90% közötti arányt foglal el általában.
A tévedések elkerülése végett tisztázzuk: ha valamit minél kevésbé piszkálunk, minél kevésbé dolgozzunk fel, akkor az annál inkább megmarad természetes állapotában, így a koncentrátumokról elmondhatjuk, hogy kiválóan biztosítják a protein mikrofrakciókat, de természetesen kicsivel több zsír és (tej)cukor kíséretében, de ez még mindig nem vészes. Tehát az izolátumok tényleges előnye abban áll, azok számára nyújtanak valami pluszt, akik e két "nemkívánatos" tápanyagot minimalizálni akarják egy-egy adag turmixban. Emellett általában az izolátumok oldódnak jobban és talán picit gyorsabban felszívódnak, de kérdéses, hogy ennek van-e gyakorlati előnye. Az izolátumoknál figyelni kell, hogy lehetőleg minimális mértékben tartalmazzanak ion-cseréléssel feldolgozott alapanyagot. Csak ion-cserélt izolátumból készült formulát nem ajánlok megvételre.
|