A növényi fehérjék soha nem voltak és nem is lesznek a testépítők kedvenc proteinforrásai. Ennek ellenére egyre több cég dobja piacra saját növényi eredetű protein italporát, mivel a növényi fehérjéknek igen magas fehérjetartalmukon kívül sok más igen pozitív hatása van a sportolókra. A világon a legelterjedtebbek a szójafehérje alapú készítmények, de kapható búza, illetve rizsproteinből készült italporok is. |
|
A szójaprotein komplett, teljes értékű fehérje, viszont a búza és a rizsprotein nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavakat megfelelő mennyiségben és arányban. Ezért önállóan nem, de keverékük formájában alkalmasak arra, hogy megfelelő edzés mellett segítsék az izmok növekedését, ráadásul a vegetáriánus testépítők is gond nélkül fogyaszthatják őket. A gabonafélék közül a rizsprotein rendelkezik a legjobb minőségű aminosav összetétellel. Semmilyen allergiát nem okoz, íze kellemes, így bébi tápszerek alapanyagaként is szokták használni. Kalóriatartama igen alacsony, mindössze 260 Kcal/100 g.
A búzaprotein rendkívül könnyen oldódik vízben, szagtalan és könnyen emészthető. Hihetetlen, de L-glutamin és glutaminsav tartalma igen magas, zsírtartalma gyakorlatilag nulla. Egy kis bökkenő azonban azért van, íze miatt csak olyanok tudják meginni, akik nem finnyásak...
A szójaprotein kiemelkedik a többi növényi fehérje közül, nemcsak az aminosav tartalma miatt, hanem azért is, mert számos jótékony hatást fejt ki rendszeres és megfelelő mennyiségű szója elfogyasztása esetében. Napi 47 gramm szójafehérje 9,3%-al csökkenti a vér koleszterinszintjét, izofalvon tartalma pedig csökkenti a csontritkulás, szívbetegségek és bizonyos rákfajták kialakulásának az esélyét.
|