(TEJFEHÉRJE)
Mindenhol azt látni, hogy a tejsavó proteint tartják a legjobb fajta fehérjének, ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy a legnevesebb táplálék-kiegészítő gyártók kazeint használnak a legjobb minőségű termékeikben. Mi is a helyzet a kazeinnel?
Először is, nem minden fehérje egyforma. Függ a protein fajtájától (tojás, tejsavó, szója stb.) és a gyártási folyamatoktól is, melyen a termék keresztülmegy. Manapság úgy tűnik, hogy a legtöbb testépítő körében a tejsavó protein a favorit. Ami rendben is van, hiszen a tejsavó nagyszerű alapanyag, jó az aminosav összetétele, különösen magas a leucin, isoleucin és valin tartalma. Továbbá jól oldódik, könnyen lehet turmixolni, kellemes az íze. Van azonban egy másik fajta tej protein, a kazein, mely körül nincs akkora felhajtás. Nézzük meg a dolgot közelebbről.
Évek óta ismert az a tény, hogyha a tejsavó proteint éhgyomorra fogyasztják, nem hasznosul teljes mértékben, mivel nagyon gyorsan felszívódik, miáltal az aminosav tartalmának nagy része nem izomépítésre használódik fel, hanem energiaként kerül hasznosításra. Azonkívül egyébként is nagy különbségek vannak a piacon kapható tejsavó proteinek minősége között.
A kazein azonban lassan emésztődik, így nem vész kárba aminosav tartalma. Habár a kazein nem serkenti annyira a protein szintézist, mint a tejsavó protein, rendkívüli mértékű antikatabolikus (leépülést megelőző) hatása van, mely tulajdonság a tejsavó proteinből hiányzik. Ha a tejsavó proteint kombináljuk a kazeinnel, akkor a tejsavó is lassabban fog felszívódni, így annak sokkal nagyobb mértékben kerül az aminosav tartalma hasznosulásra. Ez az oka annak, hogy a kiemelkedően jó minőségű étkezést helyettesítő shakek-nek (meal replacement) alapja éppen a kazein - tesjavó protein keverék.
Kutatások kimutatták, hogy a kazein a tejsavó proteinnel összehasonlítva lényegesen jelentôsebb mértékben segítette elő a fogyást, ezáltal a sovány izomzat épülését, és a tesztben résztvevő sportolók erőszintje is lényegesen magasabb volt kazein fogyasztása esetében. Kazein fogyasztás időszaka alatt, minden egyes résztvevőnek csökkent a testzsírtartalma, ugyanakkor sovány izomzatot nem veszítettek, hanem még növeltek is. A tejsavó proteines időszak alatt 2 kg sovány izomzatot sikerült építeniük, a kazeines időszak alatt ezzel szemben 4 kg-ot. Az energiaszint növekedés a tejsavós időszak alatt 29%-os volt, míg a kazeines alatt 59%-ot sikerült mérni a szakembereknek. A 12 hetes teszt során tapasztalt eredmények mindenkit megleptek, hiszen ilyen drámai különbségre nem számítottak. A teszt eredményei bebizonyították, hogy a kazein alapú proteinkészítményeknek kiváló izomépítő hatásuk van, de arra a kérdésre, hogy melyik a jobb, a kazein vagy a tejsavó protein, nem lehet egyértelműen válaszolni. A legjobb kombinálni őket, és megtapasztalni a tesztben leírtakat.
|