egészség : Jóddal a magas koleszterinszint ellen |
Jóddal a magas koleszterinszint ellen
2006.03.05. 18:13
Magyarországon tíz emberből nyolc a szükségesnél kevesebb jódot juttat a szervezetébe. A tartósan jódhiányos táplálkozás számos betegség kialakulásához vezethet.
Jóddal a magas koleszterinszint ellen
Magyarországon tíz emberből nyolc a szükségesnél kevesebb jódot juttat a szervezetébe. A tartósan jódhiányos táplálkozás számos betegség kialakulásához vezethet.
Fontos szerepe van a jódnak testünk zavartalan működésében. Ez az elem gátolja a magas koleszterinszint, a máj-, vese- és epebetegségek kialakulását, növeli a szervezet ellenállóképességét.
Fogyasztásával csökken a spontán vetélés és a koraszülés veszélye, és zavartalan lesz a magzat fejlődése. A jódnak köszönhetően erősödik a születendő gyermek központi idegrendszere, sőt, az intelligenciahányadosa is magasabb lesz.
Magyarországon a lakosság nyolcvan százaléka olyan területen él, ahol a vezetékes ivóvíz jódtartalma lényegesen alacsonyabb a szükségesnél. Ez sokaknál okoz jódhiányt, aminek jelei a fejfájás, a fáradékonyság, az izom- és ízületi fájdalom, az elhízás.
Pótolni kell hát a jódot, lehetőleg minél hamarabb. Erre az egyik módszer a jódozott só fogyasztása. Ha valaki csak kis mennyiségű sót használ, válasszon helyette jódionokkal dúsított vizet. Ennek előnye, hogy korlátozás nélkül iható, ugyanis a szervezet csak a számára szükséges mennyiséget hasznosítja belőle.
Mennyi a szervezet jódszükséglete? – Csecsemőkorban: 40–50 mikrogramm/nap – Óvodáskorban: 70–100 mikorgramm/nap – Iskoláskorban: 100–150 mikrogramm/nap – Felnőttkorban: 150 mikrogramm/nap – Terhesség idején: 175 mikrogramm/nap – Szoptatás idején: 200 mikrogramm/nap
|