.Avokádós, füstölt lazacos szusitekercs - Japán recept
Hány személyre:
» 15 dkg jázmin- vagy basmati rizs
» 2 evőkanál rizsecet
» 1,5 kiskanál cukor
» 1/2 kiskanál só
» 3 nori
» szójaszósz és savanyított gyömbér
» Töltelékhez:
» 1 evőkanál majonéz
» 1/4 kiskanál wasabikrém
» füstöltlazaccsíkok
» összetört avokádó
Egy edényben főzzük meg a rizst, majd lefedve hagyjuk kicsit állni. Egy tálban keverjük el az ecet, a cukrot és a sót, majd ezt öntsük rá a rizsre, és hagyjuk kihűlni. Egy másik tálban keverjük össze a wasabit a majonézzel, ezzel borítsuk be a avokádót. A norikat vágjuk félbe, fektessük bambuszgyékényre, majd terítsünk rá némi rizst, rakjunk bele a lazacos keverékből, és szórjuk meg avokádóval is. A gyékény segítségével tekerjük fel, majd szeleteljük úgy, hogy minden vágás után tisztítsuk meg a kést. Tegyünk hasonlóképpen a többi lappal is. Egy tálra rakosgatva, szójaszósszal kínáljuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dióval töltött alma - Japán recept
Hány személyre:
» 4 alma
» 10 dkg dióbél
» 10 dkg cukor
» 4 dl vörösbor
» 5 ek méz
» őrölt fahéj
» 3 ek narancsszörp
» 2 dl tejszínhab
» 15 dkg liszt
» 10 dkg vaj
» 1 tojás
» 3 ek cukor
» fél cs sütőpor
A lisztet, vajat, 3 ek cukrot, tojást, sütőport összedolgozzuk, kinyújtjuk, és az almák átmérőjének megfelelően köröket szaggatunk ki belőle, majd megsütjük őket. A bort, szörpöt, cukrot, fahéjat összekeverjük. Az almák magházát jó mélyen eltávolítjuk, majd megpároljuk a boros lében, és megtöltjük a cukros, diós töltelékkel. A tejszínt, mézet az almákra kenjük, és habbal lefelé a tésztakarikákra helyezzük őket.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Édes pörkölt - Japán recept
Hány személyre:
» 50 dkg sertéshús
» 3 hagyma
» 4 cikk fokhagyma
» 1 konzerv paradicsompüré
» fél dl szójaszósz
» 3 ek méz
» 1 kk cseresznyepaprika krém
» bors
» 3 ek olaj
A hagymát megpirítjuk az olajon, majd a felkockázott húst is, ráöntjük a szóját, és puhára pároljuk. Ezután beletesszük az aprított fokhagymát, paradicsomot, mézet, paprikakrémet, fűszereket, és készre főzzük.
____________________________________________________
Borzas narancs - Japán recept
Hány személyre:
» 4 narancs
» 1 dl narancsszörp
» 2 ek cukor
A narancsokat meghámozzuk, héjukat lereszeljük, a cukrot, narancshéjat, szörpöt összekeverjük, és bepanírozzuk vele a narancsokat. Végül sütőben addig sütjük, ameddig a szirup meg nem szárad.
________________________________________________
Citromos főtt karalábé - Japán recept
Hány személyre:
» 5 fej zsenge karalábé
» 7 dl tyúkhúsleves
» 1 dl citromlé
» petrezselyemzöld
» 10 dkg liszt
» 10 dkg vaj
» őrölt fehér bors
Édes-sós-savanyú saláta - Japán recept
Hány személyre:
» 1 jégcsapretek
» 1 kígyóuborka
» 1 póréhagyma
» 6 kínaikel levél
» 15 dkg sárgadinnye
» 1 alma
» fél dl szójaszósz
» fél dl rizspálinka
» 2 ek citromlé
» 1 ek rizs
» 1 kk cukor
A hagymát, uborkát, kelt felcsíkozzuk, leöntjük citromlével, majd összekeverjük. A retket meghámozzuk, szeletekre vágjuk. a rizst megfőzzük, hozzáadjuk a pálinkát, szóját, cukrot, és szétgőzzük benne a rizst, majd a retekre öntjük, összekeverjük, pácolódni hagyjuk. Az almát, dinnyét felkockázzuk, és tálalás előtt összekeverjük a többi hozzávalóval.
Gombás polip üvegtésztával - Japán recept
Hány személyre:
» 50 dkg polip
» 30 dkg kínaikel
» 12 dkg szárított fafülgomba
» 12 dkg rizsmetélt
» 1 hagyma
» 1 csokor metélőhagyma
» fél dl szaké (rizsbor)
» 2 ek szójaszósz
» 2 citrom leve
» 1 ek szezámolaj
» őrölt fehér bors
» só
A polipot elkezdjü főzni, hozzáadjuk a hagymát, rizsbort, citromlé felét, és puhára főzzük a polipot. Ezután a levest leszűrjük a polipo csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott kínaikelt, metélőhagymát, a vízben áztatott gombát, az üvegtésztát, és az egészet leöntjük szójaszósszal, maradék citromlével, szezámolajjal, sóval, borssal.
Hallal töltött sushi - Japán recept
Hány személyre: 4
» Rizs:
» 20 dkg rizs
» 1 l víz
» 3 ek. cukor
» 3 ek. fehérbor-ecet
» só
» Tekercs:
» 6 lap nori (szárított tengeri alga)
» 20 dkg tonhal
» 3 újhagyma
» 2 ek. Tahini (szezámpaszta)
» 3 sárgarépa
A rizst megfőzzük, állni hagyjuk, majd leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, sót, borecetet, és az egészet összekeverjük. A sárgarépát megpároljuk, majd az újhagymával együtt vékony csíkokra vágjuk. A halat ujjnyi csíkokra vágjuk. A norit megmossuk, alufóliára tesszük, rászórjuk a rizst, megkenjük szezámpasztával, majd egyik felére halat és sárgarépát, másik felére halat és újhagymát teszünk.A tekercseket összegöngyöljük, és a hűtőben 3 órát állni hagyjuk. Ekkor a tekercseket kb. 2 cm-es darabokra szeljük fel, és már kínálhatjuk is.
|