RÉTESEK
RÉTES TÉSZTA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 2 dl tejföl, pici só.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk.
10 dkg zsírt felmelegítünk és 5 dkg liszttel csomómentesre keverjük. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd ezt a masszát rákenjük. Felsodorjuk (henger formájúra) és egy órát pihentetjük. A hengert 7 egyforma darabra vágjuk. Egy-egy darabot végére állítva ellapítjuk és kinyújtjuk. Tetszőleges töltelékkel töltjük. Kizsírozott tepsibe rakjuk, tetejét sütés előtt és után is olvasztott zsírral megkenjük.
Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját. Hűtőbe tesszük.
Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot. Hűtőbe tesszük.
Aszalt szilvás töltelék: 50 dkg aszalt szilva, 20 dkg darált dió, 8 evőkanál olvasztott margarin, 8 kávéskanál méz, fahéj. A réteslapot dióval megszórjuk, ráhelyezzük az összedarabolt aszalt szilvát, meglocsoljuk olvasztott margarinnal és mézzel. Feltekerjük megsütjük. A kihűlt rétest csokoládémázzal bevonjuk.
Sajtos töltelék: 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 3 dkg liszt, 3 dkg margarin, 2 dl tej, só, bors. A margarinból lisztből és a tejből olyan sűrű basemelt főzünk, hogy elváljon az edény falától. Ha kihűlt belekeverünk 1 tojást, a fűszereket és a reszelt sajtot. Kenhető sűrűségű masszának kell lennie. Ha túl sűrű lenne hígíthatjuk 1-2 evőkanál tejföllel.
Meggy töltelék: 10 dkg cukor, 50 dkg kimagozott meggy, 10 dkg búzadara, 10 dkg darált dió, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 tojássárgája a kenéshez. A tésztára rákenjük a cukorral és a dióval összekevert meggyet, fahéjjal megszórjuk. Kétfelől ráhajtjuk a tésztát, úgy hogy középen fedjék egymást. Tojással megkenjük, villával megszurkáljuk és forró sütőben megsütjük.
|