Gyöngybab főzelék sertés pörkölttel
2012.07.30. 16:23
Gyöngybab főzelék sertés pörkölttel
Hozzávalók: 4 főre
50 dkg száraz gyöngybab
1-2 babérlevél
só, bors egy kevés vegeta
füstölt kocka vagy, valami füstölt hús (szalonna, darab sonka)
Rántáshoz:
1 evőkanál zsír
kb 2 csapott evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
A szárazbabot 1-2 órával főzés előtt áztassuk be hideg vízbe.
Annyi vizzel tegyük fel főni, hogy jól ellepje.
Nekem volt húsvétról sonkalé (lefagysztva) azzal öntöttem fel.
Babérlevéllel, sóval kevés vegatával főzzük, puhulásig.
Közben elkészítjük a rántást:
A kockára vágott vöröshagymát, zsírban megdiszteljük, beletesszük a lisztet picit pirítjuk, hozzárakjuk a lereszelt fokhagymát, végül félrehúzzuk és belekeverjük a paprikát.
Hozzá öntünk egy kevés hideg vízet, és jól elkeverjük.
Ha a bab megpuhult hozzá keverjük a rántást.
Sertés pörkölt
60 dkg sertés lapocka
2 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma szeletelve
2 evőkanál paprika
1-1 db zöldpaprika, paradicsom
pirosarany teáskanál
só, bors, csipet majoranna,
0,5 dl vörösbor (elhagyható)
A hagymát kockára vágjuk, zsíron megdinszteljük hozzárakjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot kicsit összefőzzük. 5 perc
Hozzá rakjuk a kockára vágott húst, pirítjuk fehéredésig, pirosarany, fokhagyma.
Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt főzzük. kb 10 perc
Végül rászórjuk a paprikát felöntjük annyi vizzel és a 0,5 dl borral hogy jócskán ellepje és főzzük kb 1,5 órát.
Fűszerezzük: só, bors, majoranna.
|