Aszalt szilvával töltött pulykamell
2009.02.12. 17:14
Pulykamell aszalt szilvával töltve
Hozzávalók:
800 g pulykamellfilé egyben, 100 g puha kimagozott aszalt szilva, 1 közepes alma, 1 közepes fej hagyma, 3+3+4 szelet bacon /füstölt szalonna, 1 ágacska rozmaring (20 cm-es) 8-10 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 2 ek.olaj,
A húst leöblítjük, szárazra töröljük, mély zsebet vágunk bele, kihajtjuk. Kivül-belül meghintjük sóval, frissen őrölt fehérborssal. Az almát megmossuk, meghámozzuk elnegyedeljük, magházat kiemeljük, és apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A húslap egyik felét beterítjük 3 szelet kissé egymásra csúsztatott szalonnával, elrendezzük rajta a szilvát és az almadarabkákat, betakarjuk 3 szelet szalonnával és ráhajtjuk a húslap másik felét. A zsebet behajtjuk-összenyomjuk, a húslapok széleit bambuszpálcikákkal sűrűn megtűzzűk. Vékony zsineggel szorosan, sonkaszerűen megkötözzük. végül kihúzgáljukbelőle a bambuszpálcikákat.
A húst (összeillesztett oldalával felfelé) mély sütőedénybe fektetjük. Behúzzuk a zsineg alá a leöblített rozmaringot, mellé dobjuk a hámozatlan fokhagyma gerezdeket és a karcsú gerezdekre szelt hagymát. Tetejét betakarjuk a maradék 4 szelet szalonnával, megöntözzük a borral és az olajjal. Lefedjük, a sütőben puhára pároljuk (45-50 perc), végül takaratlanul pirosra -ropogosra sütjük( további 15-20 perc).
|