Cobbler
2011.04.03. 16:16
Mit is mondhatnék erről a süteményről? Isteni! Egy kedves fórumozó, Barbett irta be a receptet, hónapokkal ezelőtt, akkor átfutottam rajta, de már akkor is teszett.
Tegnap böngésztem a receptek között, rátaláltam újból erre a süteményre. Ma elkészült, és mindenkinek nagyon ízlett.
Inkább nyári sütemény, mert a gyümölcsök nyáron könnyebben beszerezhetők, de télen sem kell nélkülöznünk, mert a fagyasztott is épp oly használható.
Azt gondolom hogy bogyós gyümölcsökből finomabb, és inkább savanykás legyen mint édes.
Sparba vettem, azt hiszem vegyes gyümölcs mix néven.
Volt benne:
málna
szeder
ribizli
áfonya.
összesen: 500 gr
A kerek sütő forma 27 cm. 5 cm magas
Cobbler:
Hozzávalók:
500 gr gyümölcs
4 evőkanál barna cukor (ha nincs fehér)
1 cs vaniliás cukor
2 e.k étkezési keményítő, vagy liszt
A sütőformába kivajazzuk, beleszórjuk a gyümölycsöket, megszórjuk a száraz hozzávalókkal.
A tészta hozzávalói:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejszin
pici só
A lisztet, cukrot, sütőport, sót összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, eldolgozzuk.
A tojást összekeverjük a tejszinnel.
Végül hozzáöntjük a lisztes keverékhez és ezt is összedolgozzuk.
Egy lágy tésztát kapunk. Lisztes kézzel gombócokat formálunk és a gyümölcs tetejére halmozzuk. Nem kell szorosan.
A tetejét megszórjuk egy kevés barna cukorral, ha nincs fehérrel.
185 fokon 35-40 percig sütjük.
A teteje ropogós, a belseje omlós, puha! Vanilia fagyival kináljuk!
Várjuk meg míg langyosra hűl.
|