Bukta torta
2009.12.03. 13:45
Bukta torta (Illeskrisz receptje az Nlc-ről )
Hozzávalók :
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
3 evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál só,
2 evőkanál olvasztott vaj,
3 dl langyos tej
A töltelékhez :
25 dkg baracklekvár
A kenéshez : 1 db tojássárgája
Elkészítés : Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalóval összegyúrjuk és duplájára kelesztjük vagy beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt.
Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet.
Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk a tésztát, nyújtófával egy kb 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk.
Nagyobb fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal.
Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a buktácskák. Ezután a tojás sárgájával lekenjük a buktasereget.
Előmelegített sütőben, 180-190 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.
|