Palócleves
250 g bárányhús
150 g burgonya
150 g zöldbab (sárga hüvelyű)
30 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
1 dl olaj
15 g fűszerpaprika
30 g liszt
1 dl tejfel
ízlés szerint:
só
őrölt bors
babérlevél
A faggyútól mentes bárány húst 1,5 x 1,5 cm-es kockára vágjuk. Pörkölt alapot készítünk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, oldjuk a pirospaprika gyönyörű színét, majd kevés víz hozzáöntésével kiforraljuk. Ehhez tesszük a kocka húst, fűszerezzük babérlevéllel, őrölt köménnyel, borssal, zúzott fokhagymával és sóval. Mindig kevés víz aláöntésével -rövid lében- félpuhára pároljuk. A burgonyát 1x1 cm-es kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A zöldbabot 2x2 cm-es darabokra vágva főzzük meg, majd a főtt zöldbabot, burgonyát a főző lével együtt a bárányhúshoz tesszük. A levest zsemleszínű rántással besűrítjük. Tejfellel dúsítjuk. A tejfelt simára keverjük, a leves levével fellangyosítjuk, és így tesszük a levesbe. Ezután forralják ki. Ha Önök így teszik a tejfelt az ételhez, nem csapódik ki, és nem lesz "túrós" az ételben. Ha igazán finom palóclevest szeretnének készíteni, sárga hüvelyű babot használjanak. Így méltó emléket állíthatnak a jó palócoknak, és ráadásul egy kitűnő levest is ehetnek.
--------------------------------------------------------------------------------
Ázsiai csípős marhahúsleves
Hozzávalók 4 személyre:
* 30 dkg marhahátszín
* 20 dkg sárgarépa
* 10 dkg csiperkegomba
* 1 szál póréhagyma
* 1 dkg chili paprika
* 5 dkg paradicsompüré
* 2 dkg gyömbér
* 2 dkg fokhagyma
* 3-4 dl húsalaplé
* 1 csokor petrezselyem
* só
* bors
A hátszínt vékonyan felcsíkozzuk, majd felszeleteljük a póréhagymát, a sárgarépát, a gyömbért, a fokhagymát, a gombát és a chili paprikát.
A húst forró olajon pirítani kezdjük, és az aprított gyömbérrel és fokhagymával ízesítjük. Hozzákeverjük a paradicsompürét, majd mikor az egész alaposan áthevült, hozzáadjuk a répát, és a chilit. Újabb rövid pirítást követően beleszórjuk a pórét és a gombát is, majd felöntjük húsalaplével, és ha szükséges, kevés vízzel. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, és aprított petrezselymet szórunk bele.
Amint a hús megpuhult, a levest már tálalhatjuk is.
Egri gyümölcsleves
Hozzávalók: 75 dkg gyümölcs vegyesen (például őszibarack, szőlő, alma, körte stb., lehet fagyasztott gyümölcs is), 2 dl tejszín, 1 dl tej, 1 dl félédes vörös bor, 1 citrom vékonyan levágott külső sárga héja és kicsavart leve, fél zacskó vaníliás pudingpor, ízlés szerint cukor és só, 4 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj.
A gyümölcsöt megmossuk, letisztítjuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk. Negyedrészét félretesszük, a többit kis fazékba rakjuk, és ráöntünk 8 dl vizet. Hozzáadjuk a fűszereket és a citromhéjat, beleöntjük a citromlevet és felforraljuk. A forrástól számított 5 percig főzzük. A félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral, a tejjel és 1 dl folyékony tejszínnel. A pudingos gépet a forrásban lévő levesbe öntjük, közben folyamatosan kevergetve a bort is hozzáöntjük. Ismét felforraljuk. Két perc múlva az edényt a tűzről lehúzzuk, és kevés cukorral ízesítjük, majd kihűtjük. Időnként felkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. A már egészen kihűlt levest hűtőszekrényben jó hidegre lehűtjük, és az előzőleg ugyancsak lehűtött leveses csészékbe osztjuk. A megmaradt tejszínből (cukor nélkül) kemény habot verünk, és mindegyik adag tetejére egy kis tejszínhabpöttyöt nyomunk. Egy-egy darabka gyümölccsel díszítve kínáljuk.
Citromos csirke krémleves (Nyári levesötlet - igazi frissítő)
Hozzávalók 4 személyre:
- csirkemell (csontos) 60dkg, - sárgarépa 4db
- petrezselyemgyökér 2db, - hagyma 1fej
- zeller 1db, - citromfű 1szál
- babérlevél 4db, - fokhagyma 2gerezd
- liszt 5dkg, - margarin 5dkg
- tejszín 2dl, - tojás 2db
- citrom 1db, - só, bors
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket hasábokra vágjuk, majd a csirkemellel együtt feltesszük főni, habját levéve sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a citromfüvet, és puhára főzzük. A főtt húst kivesszük, lebőrözzük, kicsontozzuk és felcsíkozzuk, a levest össze turmixoljuk a zöldségekkel. Margarint felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, és ezzel a világos rántással sűrítjük, tejszínes-tojássárgájával dúsítjuk. Hozzáadjuk a csíkozott húsokat, és ízlés szerint savanyítjuk a citrom kifacsart levével.
Zöldségleves (Sajur asam)
Hozzávalók:
kb. 50 dkg bármiféle zöldség (vágott zöldbab, morzsolt kukorica, reszelt káposzta, kockára vágott padlizsán, uborka szeletelve stb.),
10 dkg nyers csirkehús, apróra vágva és egy kevés olajban enyhén megsütve,
2 friss zöldpaprika (erős) szeletelve,
1/2 fej apróra vágott vöröshagyma,
1 kávéskanál curry,
só,
2 gerezd zúzott fokhagyma (ki is maradhat),
1 alma hámozva és kockára vágva,
1/2 kávéskanál égetett kristálycukor.
Hét dl vízben főzzük 10 percig a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, cukrot, egy kevés sót és a húst. Ezután tegyük bele a curryt meg a zöldségeket abban a sorrendben, ahogy megfőnek, végül, mikor már majdnem megfőttek, adjuk hozzá az apróra vágott almát, és az egészet főzzük puhára.
Sárgarépakrém leves
Hozzávalók:
1 kg kockára vágott sárgarépa,
1-2 szál zellerzöld,
4 evőkanál olaj,
2 dl tejföl,
1 babérlevél,
1 kávéskanál só,
2 fej vöröshagyma negyedelve,
1 l erőleves,
1 evőkanál kukoricaliszt.
Az olajban pároljuk 10 percig a sárgarépát, hagymát meg a zellerzöldet, állandóan keverve, nehogy odaégjen.
Forraljuk fel az erőlevest sóval, babérlevéllel, adjuk hozzá a párolt zöldségeket, és főzzük puhára. Szűrjük le a zöldségeket, törjük át szitán, öntsük vissza a levesbe, ízesítsük sóval, ha szükséges. Sűrítsük egy kevés vízben feloldott kukoricaliszttel. Főzzük további 5 percig, tálalás előtt öntsük bele a tejfölt.