Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
számláló
Indulás: 2007-05-12
 
menü

 

 

 

 

Itt hírdess ingyen!

Banner csere

Galéria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
partnerprogram

 
levesek

 Almás csirkeleves
              
  Hozzávalók:
  1 csirke apróléka,
  1 savanykás nagy alma,
  fél citrom leve,
  1 dl tejföl,
  1 evokanál finomliszt,
  1 evokanál olaj,
  1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
  1 késhegynyi törött fehér bors,
  1 teáskanál tárkony (szárított vagy ecetes-olajos)
  ízlés szerint só,
  csipetnyi cukor.
                       
  A csirkeaprólékot megmossuk, leszárítjuk, és kis
  darabokra vágjuk. (A májat félretesszük, azt csak a
  fozés befejezése elott fogjuk a levesbe tenni.) Fazékban
  felforrósítjuk az olajat, majd a húsdarabokat lepirítjuk
  rajta. Ezután ráöntünk bo egyliternyi vizet, és
  megsózzuk. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a
  borsot, majd befedjük, és puhára fozzük. Közben az almát
  megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk meg), és vékony
  szeletekre vágjuk. Azonnal beletesszük a levesbe. A
  citromlével kelloen pikánsra ízesítjük, majd csipetnyi
  cukorral fuszerezzük. A májat csíkokra vágjuk, és a
  levesbe tesszük. Éppen csak egyet forralunk rajta, majd
  behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel. Végül a
  tárkonyt is belekeverjük, és kevergetve ismét
  felforraljuk.

 


 
Amerikai szárazbableves

 

Hozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1 fej fokhagyma, teáskanál só, csipetnyi őrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta.

Elkészítése: A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra zúzott fokhagymát és az ízesítőket. Figyelem! A főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és ne kuktában! - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban lévő keményítő hatására. Ízlés szerint vegetával, kevés borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.

           

Barcelonai bableves

 

 

Hozzávalók:  25 dkg száraz fehér bab, 10 dkg füstölt sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgony, 1 kis fej fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy kevés só, törött bors.

Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük , és lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel,  hogy ellepje, felfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a kockára vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk.Lassú tűzön 1 órán át főzzük. Tetejére rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a karikákra metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint a vékonyra szelt káposztát. Ha kell, forró vizet önthetünk még rá, de csak annyit, hogy sűrű levest kapjunk. Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90 percig, mert az ízek cska így érvényesülnek. A csülköt kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a levest cseréplábasban tálaljuk. Adhatunk hozzá pirított kenyérszeleteket is.

 

 

 

 

ˇ         Karfiolleves

 

 

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, vegeta, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 2 dkg zsír, apróra vágott petrezselyemzöld, 1 marék reszelt tészta 

 

A karfiolt megmosom, megtisztítom, szétszedem rózsáira. A hagymát apró kockákra vágom és zsíron megfonnyasztom, majd ráteszem a karfiolt és óvatosan keverve, kissé megfuttatom a hagymás zsíron. Ezután meghintem liszttel és petrezselyemmel, kettőt-hármat keverek még rajta, majd fél kávéskanál pirospaprikával elkeverem és ráöntöm a tejfölt. Ezzel is jól elkeverem, és vízzel vagy húslével felöntöm. Lefedve, kislángon főzöm kb. 20-25 percig, míg a karfiol szára kezd puhulni. Ekkor beleteszem a reszelt tésztát és készre főzöm                                                                                                           

 

Karfiolos csirkebecsinált velőgombóccal

  
 
 Hozzávalók:
 50 dkg csirke
 30 dkg kelvirág
 petrezselyemzöld
 40 g vaj
 30 g liszt
 1 dl tej
 1 dl tejszín
 őrölt fehérbors
 só
 Velőgombóchoz:
 1 dl tej
 1 db zsemle
 10 dkg sertésvelő
 1 db tojás
 60 g zsemlemorzsa
 petrezselyemzöld
 őrölt bors
 só
 Elkészítés:
    A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, és 1000 ml hideg vízbe tesszük fel főni. Sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel és őrölt fehér borssal ízesítjük. Amikor felforrt, beletesszük az alaposan megmosott, rózsáira szedett kelvirágot, és nem erős tűzön puhulásig főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, majd besűrítjük a becsináltat, tejszínt hozzáöntve dúsítjuk, és néhány percig forraljuk. A tejben áztatott és jól kicsavart zsemlét az apróra vágott velővel összekeverjük. Sóval, törött borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

Húsos kínai gombaleves
 
Hozzávalók: 15 dkg gomba, 10 dkg sovány sertéshús, 1 kisebb zellergumó, 2 szelet húsos kolozsvári szalonna, 1 kiskanál liszt, egy csipet őrölt bors, egy csipetnyi cukor, 1 kiskanál szójamártás, 1 evőkanál olaj, egy kis darabka gyömbér, egy kevés só, 1 l húsleves.
A gombát vékony szeletekre, a húst keskeny csíkokra, a zellert és a szalonnát vékony rudakra vágjuk. Olajban együtt átpirítunk mindent, megszórjuk a liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük a húslevessel, és lassan 10 percig forraljuk.

Lencseleves fácánhússal


Hozzávalók: (6 személyre)

1 db fácán,
40 dg lencse,
30 dg füstölt sonka,
12 dg sárgarépa,
10 dg petrezselyemgyökér,
1 gerezd fokhagyma,
6 dg zsír,
5 dkg liszt,
0,5 dg őrölt paprika,
3 dl tejföl,
Ízlés szerint ecet, só.
A sonkát a húsdarálón ledaráljuk és a lencsével együtt kb. 3,5 l vízben - a kockára vágott zöldséggel, sóval - feltesszük főni. A konyhakész fácánt kettévágjuk és bekenjük zsírral. Forró sütőben félig megsütjük, majd beletesszük a levesbe tovább puhulni. Ha megpuhult a hús kivesszük és kicsontozzuk. Ez alatt a megmaradt pecsenyezsírban rántást készítünk, hozzátesszük a paprikát a péppé zúzott fokhagymát, hidegvízzel feleresztjük, és a levesbe öntjük. A kicsontozott és felaprózott fácánhúst visszatesszük a levesbe, hozzáadjuk a tejfelt és ecettel ízesítve, tálaljuk.

 



Palócleves
 

 

250 g bárányhús
150 g burgonya
150 g zöldbab (sárga hüvelyű)
30 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
1 dl olaj
15 g fűszerpaprika
30 g liszt
1 dl tejfel
ízlés szerint:

őrölt bors
babérlevél

 

 A faggyútól mentes bárány húst 1,5 x 1,5 cm-es kockára vágjuk. Pörkölt alapot készítünk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, oldjuk a pirospaprika gyönyörű színét, majd kevés víz hozzáöntésével kiforraljuk. Ehhez tesszük a kocka húst, fűszerezzük babérlevéllel, őrölt köménnyel, borssal, zúzott fokhagymával és sóval. Mindig kevés víz aláöntésével -rövid lében- félpuhára pároljuk. A burgonyát 1x1 cm-es kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A zöldbabot 2x2 cm-es darabokra vágva főzzük meg, majd a főtt zöldbabot, burgonyát a főző lével együtt a bárányhúshoz tesszük. A levest zsemleszínű rántással besűrítjük. Tejfellel dúsítjuk. A tejfelt simára keverjük, a leves levével fellangyosítjuk, és így tesszük a levesbe. Ezután forralják ki. Ha Önök így teszik a tejfelt az ételhez, nem csapódik ki, és nem lesz "túrós" az ételben. Ha igazán finom palóclevest szeretnének készíteni, sárga hüvelyű babot használjanak. Így méltó emléket állíthatnak a jó palócoknak, és ráadásul egy kitűnő levest is ehetnek.


 

 


--------------------------------------------------------------------------------
 
Ázsiai csípős marhahúsleves

 
 

Hozzávalók 4 személyre:

* 30 dkg marhahátszín
* 20 dkg sárgarépa
* 10 dkg csiperkegomba
* 1 szál póréhagyma
* 1 dkg chili paprika
* 5 dkg paradicsompüré
* 2 dkg gyömbér
* 2 dkg fokhagyma
* 3-4 dl húsalaplé
* 1 csokor petrezselyem
* só
* bors

 

 

A hátszínt vékonyan felcsíkozzuk, majd felszeleteljük a póréhagymát, a sárgarépát, a gyömbért, a fokhagymát, a gombát és a chili paprikát.

A húst forró olajon pirítani kezdjük, és az aprított gyömbérrel és fokhagymával ízesítjük. Hozzákeverjük a paradicsompürét, majd mikor az egész alaposan áthevült, hozzáadjuk a répát, és a chilit. Újabb rövid pirítást követően beleszórjuk a pórét és a gombát is, majd felöntjük húsalaplével, és ha szükséges, kevés vízzel. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, és aprított petrezselymet szórunk bele.

Amint a hús megpuhult, a levest már tálalhatjuk is.


 

 
Egri gyümölcsleves
Hozzávalók: 75 dkg gyümölcs vegyesen (például őszibarack, szőlő, alma, körte stb., lehet fagyasztott gyümölcs is), 2 dl tejszín, 1 dl tej, 1 dl félédes vörös bor, 1 citrom vékonyan levágott külső sárga héja és kicsavart leve, fél zacskó vaníliás pudingpor, ízlés szerint cukor és só, 4 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj.

A gyümölcsöt megmossuk, letisztítjuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk. Negyedrészét félretesszük, a többit kis fazékba rakjuk, és ráöntünk 8 dl vizet. Hozzáadjuk a fűszereket és a citromhéjat, beleöntjük a citromlevet és felforraljuk. A forrástól számított 5 percig főzzük. A félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral, a tejjel és 1 dl folyékony tejszínnel. A pudingos gépet a forrásban lévő levesbe öntjük, közben folyamatosan kevergetve a bort is hozzáöntjük. Ismét felforraljuk. Két perc múlva az edényt a tűzről lehúzzuk, és kevés cukorral ízesítjük, majd kihűtjük. Időnként felkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. A már egészen kihűlt levest hűtőszekrényben jó hidegre lehűtjük, és az előzőleg ugyancsak lehűtött leveses csészékbe osztjuk. A megmaradt tejszínből (cukor nélkül) kemény habot verünk, és mindegyik adag tetejére egy kis tejszínhabpöttyöt nyomunk. Egy-egy darabka gyümölccsel díszítve kínáljuk.

 


Citromos csirke krémleves (Nyári levesötlet - igazi frissítő)

 

 
Hozzávalók 4 személyre:
- csirkemell (csontos) 60dkg, - sárgarépa 4db

- petrezselyemgyökér 2db, - hagyma 1fej

- zeller 1db, - citromfű 1szál

- babérlevél 4db, - fokhagyma 2gerezd

- liszt 5dkg, - margarin 5dkg

- tejszín 2dl, - tojás 2db

- citrom 1db, - só, bors

 

Elkészítés:

A megtisztított zöldségeket hasábokra vágjuk, majd a csirkemellel együtt feltesszük főni, habját levéve sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a citromfüvet, és puhára főzzük. A főtt húst kivesszük, lebőrözzük, kicsontozzuk és felcsíkozzuk, a levest össze turmixoljuk a zöldségekkel. Margarint felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, és ezzel a világos rántással sűrítjük, tejszínes-tojássárgájával dúsítjuk. Hozzáadjuk a csíkozott húsokat, és ízlés szerint savanyítjuk a citrom kifacsart levével.

 

Zöldségleves (Sajur asam)

Hozzávalók:

kb. 50 dkg bármiféle zöldség (vágott zöldbab, morzsolt kukorica, reszelt káposzta, kockára vágott padlizsán, uborka szeletelve stb.),
10 dkg nyers csirkehús, apróra vágva és egy kevés olajban enyhén megsütve,
2 friss zöldpaprika (erős) szeletelve,
1/2 fej apróra vágott vöröshagyma,
1 kávéskanál curry,
só,
2 gerezd zúzott fokhagyma (ki is maradhat),
1 alma hámozva és kockára vágva,
1/2 kávéskanál égetett kristálycukor.

 

Hét dl vízben főzzük 10 percig a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, cukrot, egy kevés sót és a húst. Ezután tegyük bele a curryt meg a zöldségeket abban a sorrendben, ahogy megfőnek, végül, mikor már majdnem megfőttek, adjuk hozzá az apróra vágott almát, és az egészet főzzük puhára.

 

Sárgarépakrém leves

Hozzávalók:

1 kg kockára vágott sárgarépa,
1-2 szál zellerzöld,
4 evőkanál olaj,
2 dl tejföl,
1 babérlevél,
1 kávéskanál só,
2 fej vöröshagyma negyedelve,
1 l erőleves,
1 evőkanál kukoricaliszt.

 

Az olajban pároljuk 10 percig a sárgarépát, hagymát meg a zellerzöldet, állandóan keverve, nehogy odaégjen.
Forraljuk fel az erőlevest sóval, babérlevéllel, adjuk hozzá a párolt zöldségeket, és főzzük puhára. Szűrjük le a zöldségeket, törjük át szitán, öntsük vissza a levesbe, ízesítsük sóval, ha szükséges. Sűrítsük egy kevés vízben feloldott kukoricaliszttel. Főzzük további 5 percig, tálalás előtt öntsük bele a tejfölt.

 

 

Kapros, joghurtos sárgaborsóleves



Hozzávalók: 25 dkg sárgaborsó, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej hagyma, 2 pohár joghurt, csipetnyi tárkony, 2 evőkanál liszt, fél csokor kapor, 1 teáskanál só, vegeta.

Elkészítése: A 10 órára beáztatott sárgaborsót a felaprított hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel együtt puhára főzzük, majd hozzáadjuk a joghurtban csomómentesen elkevert lisztet és összeturmixoljuk.  Átfőzzük vele. A végén beletesszük az apróra vágott kaprot.

 

 

 

2,

 

 
linkajánló



 Linkajánló

HTML tanfolyam

Tutorialok világa

Ebookz.hu

Letölthető betűk

Ilcsi oldala

Startlap

Cool Text

Inversum

Playground V2.5 Demo

Signora-Clara

LLaVA képleíró

Hugginface.co/spaces

 


 

Családi receptkönyv

Erika oldala

 Gyémánt

Mákvirág

Facebook oldalam

 

 Web Cukrászda

 Margit2 honlapja       

 Kaldeneker.hu

 NLC receptek

 Adina receptejei

 

 

Linkcsere

 Vitona világa

 

 

 
reklám

 
pólómánia

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!